Projekti
14 ogledov

Režiser Peter Jackson o filmu in snemanju v HFR-tehnologiji

hobit Žurnal24 main
Ob ekskluzivni premieri filma Hobit: Smaugova pušča 2 v HFR 3D tehnologiji v izbranih kinematografih Cineplexx v Kranju, Celju in Mariboru, preberite, kaj je je o samem filmu povedal režiser Peter Jackson.

»Nadaljevanje filma bo vsekakor bolj temačno, posledično z manj humorja. V prvem filmu smo poskusili ujeti svet otroške fikcije, zdaj pa to ni več dovolj. Čutil sem, da se je v prihajajočem filmu bolj pomembno lotiti resnejših tem romana. Začnejo se dogajati resne stvari in pomembno je, da se jim ne izogibamo,« je povedal.

Ob predvajanju prvega filma Hobit je dejal, da predvsem želi gledalce dvigniti s sedežev in jih potegniti v avanturo in želi si, da bi lahko gledalci v kinu imeli priložnost za takšno doživetje ne glede na to, kakšen format filma izberejo. Sam si film The Hobbit: An Unexpected Journey najraje pogleda v formatu HFR 3D, vendar je prepričan, da bodo gledalci z vsakim formatom doživeli neverjetno izkušnjo stapljanja s filmom.

O novih tehnologijah snemanja pa pravi: »HFR 3D je drugačen. Ni podoben filmom, ki ste jih že gledali – saj tudi prvi CD-ji niso zveneli tako kot stare vinilne plošče. Mislim, da je ključnega pomena, da režiserji uporabljajo obstoječo tehnologijo in z njo dosežejo fantastično izkušnjo »potapljanja« v film, kar naj bi kinematografi zagotovili. Zdaj je čas, ko je razburljivo iti v kino.

Živimo v času hitrega digitalnega napredka. Tehnologija se nenehno razvija, izboljšuje in bogati doživljanje filma. Snemanje v HFR tehnologiji je na voljo šele dve leti, živimo pa v dobi porasta gledanja filmov v domačem kinu. Trilogijo Hobit sem začel snemati v HFR tehnologiji, ker sem želel, da filmski gledalci občutijo, v kolikšni meri se lahko potopijo v izkušnjo gledanja filma v kinematografih.«

Film na redni spored prihaja v četrtek, 12. decembra, v izjemni HFR in 4K tehnologiji v izbranih kinematografih Cineplexx v Kranju, Celju in Mariboru. Film bo prav tako predvajan v 3D in 2D tehnologiji v vseh kinematografih Cineplexx po Sloveniji (Kranj, Celje, Maribor, Koper, Novo mesto in Murska Sobota).