Projekti
97 ogledov

Za prihranek v vsaj tri trgovine

Skriti kupec. V petih trgovinah na terenu smo preverjali cene enakih izdelkov.

Primerjava cen | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika

Pred odhodom v trgovino smo izbrali sedem znanih živilskih izdelkov, za katere smo predvidevali, da jih prodaja večina izmed petih izbranih trgovcev. Obiskali smo trgovine podobne velikosti, in sicer supermarket Tuš v Škofji Loki, Lidl v Škofji Loki, hipermarket Mercator na Trati v Škofji Loki, Spar Supermarket Pečnik v Ljubljani ter Hofer na Grencu v Škofji Loki.

Cene (navedene so v evrih) smo primerjali kot kupci v posameznih poslovalnicah na terenu, ne pri centralah podjetij. Opozarjamo tudi, da so bili nekateri izdelki predmet posebnih akcij, kar je v tabeli tudi označeno. Hoferjev lešnikov namaz nutoka (400 g) smo izbrali kot približek nutelle (400 g), Lidlova sadna ploščica znamke First nice pa je podobno kot frutabela sestavljena iz marelic, žita in jogurta. Pri pivu velja opozoriti, da je bil v Hoferju na voljo le union v 0,33-litrskih pločevinkah, zato smo izbrali laško (zlatorog), ki je na voljo po ceni 1,09 evra za pollitrsko pločevinko. V vseh preostalih trgovinah je bilo mogoče kupiti paket šestih pollitrskih pločevink.

Ugotovili smo, da bi morali za kar največji prihranek obiskati vsaj tri izmed petih različnih trgovin. Edini izdelek, ki je imel v vseh prodajalnah identično ceno, je stogramska kava Barcaffé.

Komentarjev 8
  • svizec 09:05 29.september 2012.

    Katrelni dogovor prodajalcev glede cen, najbolj vem za barcafe, ki je pred prevzemom droge stala 0,86€ nato poskočila na 0,97€ sedaj pa stane ta ista kava 1,09 €, pa jo itak vsi kopujemo, ker je najboljša, zakaj tega prej niso ...prikaži več storili v Drogi kolinski, pa sedaj ne bi bila v hrvaških rokah.Kopujmo Slovensko!?

  • Avatar Pavel Vodnjov
    Pavel Vodnjov 06:51 29.september 2012.

    Nabavljam v Trbižu, ceneje in kvalitetnejše.

  • mirko 23:04 28.september 2012.

    Super. Sem mislil, da sem edini v tej Sloveniji, ki tako razmišljam kot ti. Me zelo veseli, več nas bo takih s takšnim razmišljanjem, prej bomo postavili trgovce na realna tla. Jaz osebno, ko grem v trgovino ne gledam toliko ...prikaži več cen, ampak si prej doma napišem kaj nujno rabim na listek in kupim samo tisto, kar res nujno rabim in nič več. Bolj prav bi nam prišlo, če bi bili potrošniki informirani kateri je tisti najbolj konkurenčen trgovec glede cen artiklov. To pa pomeni zajet celo življenjsko košarico.