8 ogledov

Rekord leta 1992

Poslanci bodo o novem mandatarju glasovali 7. novembra. Žurnal24 main
Na letošnjih parlamentarnih volitvah je bilo oddanih najmanj neveljavnih glasovnic do zdaj.

Po preštetih 99,97 odstotka glasovnic (manjkajo samo glasovnice iz tujine) sta neveljavna slaba dva odstotka. Rekordno število neveljavnih glasovnic je bilo leta 1992, kar sedem odstotkov vseh oddanih glasovnic. Prve parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji pa so pokazale tudi najvišjo volilno udeležbo. Ta je iz volitev v volitve padala in leta 2004 s 60,65 odstotka dosegla minimum. Letos se je dvignila za slabi dve odstotni točki.

Še glasovi iz tujine
Državna volilna komisija pa še čaka na glasovnice iz tujine, kamor so jih poslali poslali 45 tisoč. Lani za predsedniške volitve, ko je bil tak način pošiljanja glasovnic v tujino prvič uporabljen, je komisija v tujino poslala 40 tisoč glasovnic, vrnilo pa se jih je dobrih sedem tisoč. Če se bo to število ponovilo tudi letos, na izid volitev te glasovnice ne bodo vplivale. Lahko vplivajo samo na imena, ki bodo zasedla mesto v parlamentu.

© grafika Žurnal24

 

Uradno do osmega oktobra

Državna volilna komisija bo na glasovnice iz tujine čakala do naslednjega ponedeljka. Uradne izide mora komisija objaviti v Uradnem listu, in sicer do osmega oktobra. Do 11. oktobra se mora parlament v novi sestavi sestati na ustanovni seji, šele potem bo predsednik republike Danilo Türk lahko začel pogovore o izbiri mandatarja.

Odločitev do 10. novembra

Kdo bo mandatar, se mora Türk odločiti v tridesetih dneh – torej najpozneje do 10. novembra. Mandatarja mora podpreti vsaj 46 poslancev, glasovanje pa je tajno. V petnajstih dneh po svoji izvolitvi mora mandatar državnemu zboru predlagati svojo ekipo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.