Slovenija
277 ogledov

10 citatov, ki so zaznamovali svet

Žurnal24 main
Nekateri od teh citatov so izkazali najboljše, drugi najslabše izraze človečnosti, tretji pa so zaznamovali pomembne zgodovinske trenutke.

1. "Proletarci vseh dežel, združite se." Karl Marx in Friderich Engels sta leta 1848 objavila komunistični manifest, na podlagi katerega so številne države vpeljale komunizem.

2. "Majhen korak za človeka, velik za človeštvo," je ob pristanku na Luno s plovilom Appolo leta 1969 dejal Neil Armstrong.

Neil Armstrong pristane na Luni. | Avtor: EPA EPA


3. "Vedno sem se zavzemal za ideal demokratične in svobodne družbe, v kateri vse osebe živijo skupaj v harmoniji in z enakimi možnostmi. To je ideal, zaradi katerega živim in upam, da ga bom dosegel. Toda, če je potrebno, je to tudi ideal, zaradi katerega sem pripravljen umreti," je dejal Nelson Mandela 1964 med sojenjem v Južni Afriki. Boril se je proti apartheidu, za sabotažo je bil obsojen na doživljenjski zapor.

Scena 10.01.12, Michelle Obama, Nelson Mandela, foto: epa | Avtor: EPA EPA


4. "Sanjam, da bodo moji štirje otroci nekega dne živeli v državi, ki jih ne bo sodila po barvi njihove kože, ampak po vsebini njihovega značaja," je v govoru proti rasizmu leta 1963 dejal borec za pravice temnopoltih Martin Luther King.

Martin Luther King na zborovanju 28. avgusta 1963, kjer je z Lincolnovega spomen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main




5."Vsemu navkljub verjamem, da so ljudje zelo dobrega srca," je v svojem dnevniku napisala Ana Frank leta 1944, ko se je skrivala pred nacisti.
                     
6. "Gospod Gorbačov, poruštie ta zid," je leta 1987 dejal Ronald Regan, pri čemer je imel v mislih Berlinski zid, ki je kmalu za tem padel.

7. "Postal sem smrt, uničevalec svetov," je na misel prišlo Robertu Oppenheimerju, ko je ustvaril atomsko bombo.

8. "Če suženstvo ni krivica, ni krivično nič," je leta 1864 v pismu o suženjstvu napisal Abraham Lincoln.

9. "Revolucija ni večerja," so besede Maa Zedonga iz leta 1927.

10. "En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet," pa je v govoru pred Združenimi narodi leta 2013 povedala Nobelova nagrajenka Malala Yousufzai.

Malala Yousufzai | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 1