Slovenija
570 ogledov

10 najpomembnejših izumov na svetu

Stari Fordov model je med pomembnimi izumi. Žurnal24 main
V muzeju znanosti v Londonu so sestavil seznam desetih po njihovem mnenju najpomembnejših izumov v zgodovini človeštva, obiskovalci pa bodo izbrali zmagovalca.

Parna lokomotiva, prva raketa, električni telegraf, prvi poskus parne lokomotive, rentgen, Fordov avto T Ford, penicilin, prvi računalnik, odkritje DNK, Apollo 10 – to so izumi, ki so se uvrstili med prvih deset v zgodovini človeštva. Muzej bo vse izume predstavil v posebni zbirki, s katero bo proslavil sto let svojega obstoja. Zdaj je na vrsti glas ljudstva.

Izumitelj Trevor Baylis pravi, da bo glasoval za prvo raketo: "Pripeljala je do raziskovanja vesolja, do razvoja satelitov, kar je vodilo naprej k mobilnim telefonom in presenetljivim načinom komunikacije, v katerih uživamo danes."

Zdravniki so seveda na strani medicine. Alice Roberts, zdravnica in televizijska voditeljica, bo glasovala za rentgen: "Omogočil je vpogled v človekovo notranjost brez rezanja. To je velik medicinski napredek."

Presenetljivo pa je stališče šefa vodičev v muzeju Tima Boona: "Ali bi nam bilo morda vseeno bolje, če določene stvari, ki so jih izumili in imajo negativne posledice, ne bi bile izumljene?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.