Slovenija
21 ogledov

11 milijonov evrov za poplave

Ministrica Darja Radić. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je sporočila, da je vlada sprejela program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah. Vlada je sprejela tudi strategijo razvoja iger na srečo.

Do konca decembra bo izplačan prvi milijon evrov iz sklada, ki ga je vlada pripravila v sklopu prvega ukrepa. Na razpis se je prijavilo 118 podjetij, ki bodo dobila do največ 200 tisoč evrov pomoči oziroma 20 odstotkov škode.

Celotna ocenjena škoda v gospodarstvu je 18 milijonov evrov. Vlada je za to namenila 11 milijonov evrov, 6 milijonov v letu 2011, tri ali štiri milijone pa leta 2012. Z današnjim dnem začne teči 30-dnevni rok, v katerem se lahko podjetja prijavijo za pridobitev nepovratnih sredstev.

Nov zakon o tehničnih zahtevah
Ministrstvo za gospodarstvo je sprejelo tudi zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in ugotavljanje skladnosti. Zakon so posodobili in uskladili z evropskimi direktivami. Bistven dosežek je, da se za najmanj 30 dni skrajšajo postopki za pridobitev odločb o skladnosti. V nekaterih primerih se ta postopek skrajša tudi za dva meseca.

Pomoč gradbeništvu
Radićeva je napovedala tudi nabor ukrepov za področje gradbeništva, ki naj bi bil pripravljen v roku 14 dni. Kot je poudarila, država ne bo mogla pomagati gradbenemu sektorju, da bi ostal tak, kot je bil. Država gradbeništvu lahko pomaga s tem, da zažene investicijski cikel, s projekti, ki so pripravljeni za prihodnje leto, nekaj lahko naredi pri preprečevanju plačilne nediscipline in na področju internacionalizacije. V pomoč gradbenemu sektorju bi se po njenem morale vključiti tudi banke.

Franc Kri%C5%BEani%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Igre na srečo: strategija sprejeta

Vlada je sprejela strategijo razvoja iger na srečo, s čimer se lahko začne postopek spremembe zakona o igralništvu. Igre na srečo bi lahko postale tudi del turistične ponudbe. Organizira se jih lahko na več ravneh, predvidena pa je rast manjših salonov. Grand casinoji in igralniško zabaviščni centri bodo ostali v večinski lasti države, družb v državni lasti in lokalnih skupnosti. Na vprašanje, ali je v ozadju privatizacija Hita, je minister Franc Križanič odgovoril, da ne. "Osnovna ideja je, da lahko uspešen majhen salon zraste brez vmešavanja države," je povedal. Novi zakon predvideva, da bi slovenska loterija bila v celoti v javni lasti.

Zakon naj bi bil pripravljen v prvi polovici naslednjega leta. Kot je poudaril Križanič, bo pred zaključkom procesa treba dovoliti možnost naravnega usklajevanja znotraj postopka in upoštevati interes javnosti.

Sestanek s Pečečnikom prijavil
Premier Borut Pahor je dejal, da se je o igralniški strategiji pogovarjal tudi s podjetnikom Jocom Pečečnikom. O pogovoru je obvestil tudi protikorupcijsko komisijo, da ne bi prišlo do napačnega razumevanja njunega sestanka. Pečečnika je Pahor opisal kot sogovornika, od katerega si želi slišati mnenje o strategiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.