Slovenija
24 ogledov

"1300 evrov je za zdravnika premalo!"

Zdravniki Profimedias
Fides zahteva oblikovanje standardov in normativov v enem mesecu in dvig osnovnega količnika zdravnika.

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides pričakuje, da bodo standardi in normativi za zdravnike še tekom tega meseca sprejeti v obliki aneksa h kolektivni pogodbi. Če pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc nameravala z nedavnim dogovorom zavlačevati, nameravajo opozorilno enourno stavkati, pravi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Kuštrin je ob robu seje glavnega odbora sindikata v izjavi medijem dejal, da je bil nedavni dogovor z ministrico glede priprave standardov in normativov načelen in splošen. Sedaj pa Fides od delovne skupine, v katero so tudi imenovali svoje predstavnike, pričakuje, da bo še ta mesec pregledala standarde in normative v modri knjižici, ki so jih oblikovale zdravniške organizacije.

"Zavlačevanja ne bomo dopustili!"

"Če je ministrica mislila s tem dogovorom zavlačevati, je glavni odbor sprejel sklep, da se bomo 8. aprila, na naslednji seji glavnega odbora dogovorili o ukrepih. Kot ukrep je zaenkrat omenjena enourna opozorilna stavka," je dejal. Po njegovih besedah je enourna stavka "zelo blaga manifestacija, opozorilo vladi, da smo sposobni narediti tudi kaj več".

V sindikatu tudi pričakujejo, da se bodo še v tem mesecu začela pogajanja o spremembi plačnega sistema in da ne bodo trajala tako dolgo, kot so potekala pogajanja za sistem plač v javnem sektorju.

"Mislim, da bomo zelo hitro, na prvih pogajanjih ugotovili, ali ima vlada resen namen ali pa namen samo zavajanja in vleči in pridobivati čas. Temu bomo ustrezno prilagodili tudi naše akcije," je dejal.

Pogajanja o plačnem sistemu ločeno po skupinah

Kuštrin pričakuje, da bodo pogajanja glede sprememb plačnega sistema potekala ločeno po poklicnih skupinah ali pa branžnih pogodbah. "Skupna pogajanja ne peljejo nikamor in tudi rezultat skupnih pogajanj je ta plačni sistem, s katerim ni skoraj nihče zadovoljen," je povedal.

Sicer pa zdravniki poleg standardov in normativov zahtevajo dvig osnovnega količnika zdravnika specialista, odpravo omejitve napredovanja po plačni lestvici in odpravo omejitve napredovanj. "Absolutno ne mislimo več pristajati na to, da so mladi zdravniki, specialisti brez napredovanj tako nizko plačani, da padejo na 1300 evrov plače," je dodal.

S sprejemom standardov in normativov želijo omogočiti zdravnikom kakovostno delo, je dejal in dodal: "To pomeni varno delo tako za zdravnike, predvsem pa za bolnike." S sprejemom standardov in normativov se bo po njegovih besedah tudi pokazalo, kje zdravnikov primanjkuje in kje jih je dosti. Tam, kjer jih primanjkuje, bodo lahko zaposlili nove zdravnike. "Torej se bo mladim družinskim zdravnikom zagotovilo delovna mesta," je dodal.

Zaskrbljujoči podatek namreč je, da je lani za "dobro ime" zbornico zaprosilo 200 zdravnikov. To pomeni, da 200 zdravnikov išče možnost zaposlitve v tujini.

Komentarjev 1
  • dragec 06:28 11.marec 2015.

    Dopoldan počivajo, popoldan pa delajo.........TAKO-IMENOVANI KONCESIONARJI