Slovenija
39 ogledov

14.000 voznikov starejših od 80 let

Starejši voznik Shutterstock
Prometna varnost. Na celjskem sejmu Avto in vzdrževanje posebna pozornost tudi starejšim voznikom, ki bi obnovili svoje znanje. Na naših cestah 14.000 voznikov starejših od 80 let.


Policisti, agencija za varnost v cestnem prometu, Zavod Varna pot in številni drugi izvajajo številne akcije za povečanje ozaveščenosti voznikov, in to vseh starostnih skupin. "Opažamo, da pogosto zanemarimo starostnike, voznike, ki imajo vozniška dovoljenja že več desetletij," pri tem menijo celjski policisti v včerajšnjem poročilu dogajanja na njihovem območju.

In teh je na slovenskih cestah na tisoče; 165.000 voznikov je starih od 65 do 80 let, 14.000 voznikov pa je starejših od 80 let.

Raziskave kažejo, da vozniki po 65. letu po ogroženosti zaostajajo le za mladimi, ki so statistično največkrat udeleženi v prometnih nesrečah. Vozniške sposobnosti začnejo po 65. letu precej hitro pešati, zato je toliko pomembneje, da starejši vozniki nenehno obnavljajo svoje znanje.

V Sloveniji si želijo starejši vozniki – po opažanju pristojnih – obnovitvenih tečajev, ki pa si jih zaradi nizkih prejemkov težko privoščijo. Zato so toliko bolj dobrodošle vse preventivne akcije, ki so brezplačne.

Na sejmu brezplačno

Na sejmu Avto in vzdrževanje, ki v prostorih celjskega sejmišča poteka do nedelje, starostnikom namenjajo posebno pozornost. Policisti in predstavniki Zveze šoferjev in avtomehanikov Celje bodo starostnikom svetovali, za tiste, ki bi želeli svoje znanje praktično preizkusiti, pa organizirali brezplačen prevoz do Centra varne vožnje Ljubečna.

Tam bodo starostnikom na voljo učitelji varne vožnje, ki jim bodo svetovali, odgovarjali na vprašanja in jim pokazali uporabo nekaterih sodobnih pripomočkov v vozilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.