Slovenija
2 ogledov

1,5 milijona za ljudi?

Na ARAO se zavedajo pa se, da bo časovni zamik pri sprejetju uredbe o izgradnji Žurnal24 main
Občina Krško preverja možnost, da bi del državnega nadomestila za jedrske objekte razdelila med prebivalce.

Občinski svetniki bodo na četrtkovi izredni seji predvidoma zadnjič pred dokončno odločitvijo razpravljali o gradnji odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v krški Vrbini.  Če bo občina odlagališče podprla, iz postopka ne bo mogla več izstopiti.

Pred tem pa bo morala razčistiti glede delitve sredstev, ki jih prejema na račun jedrskih objektov. Krajani v neposredni bližini jedrskega objekta namreč zahtevajo del rente zase.

 

1,5

milijona evrov naj bi bila občina pripravljena odstopiti za individualne rente.

Spremenjene rešitve
"Na današnji izredni seji, ki je sklicana na pobudo svetnikov, ne bomo sprejemali dokončnih odločitev," so nam povedali na Občini Krško in dodali, da bodo na njej pretežno obravnavali spremenjene rešitve državnega prostorskega načrta (DLN) za odlagališče NSRAO. Do teh sprememb je prišlo na podlagi pripomb in predlogov, ki so jih pred enim letom v postopku javne razgrnitve dokumenta dali občani.

Družbena sprejemljivost
Največ razprav se vrti okoli družbene sprejemljivosti objekta, torej ali se ljudje strinjajo, da objekt stoji ravno tu. Razprave so pokazale, da so številni občani v zameno za denar pripravljeni spremeniti svoje odklonilno stališče do jedrskega odlagališča.

 

Iskanje lokacije

Postopek za izbor lokacije za gradnjo NSRAO se je začel novembra 2004, ko je Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO) povabila k prijavi slovenske občine. V razpisu je bila izbrani občini obljubljena renta. Krško je v zameno za lokacijo Vrbina zahtevalo sofinanciranje določenih občinskih projektov. Z vlado je podpisala protokole, a bodo ti uresničeni le, če bo odlagališče dejansko v Krškem. Župan Franci Bogovič meni, da je treba čim prej potrditi lokacijo, saj se bo tako sprostil tudi denar za občinske projekte.

Sosedje jedrskega objekta že nekaj časa od občine terjajo individualno rento. Občina sicer dobi nadomestilo za jedrski objekt, a ga porabi za ureditev infrastrukture v vsej občini. Najbolj prizadeti sosedje in štiri krajevne skupnosti v neposredni bližini pa od tega nimajo nič več kot drugi občani.

Individualna renta
"Pravne podlage za individualno rento ni, čeprav pozitivno pravo ne nasprotuje temu," so povedali pravni strokovnjaki. Da bo volk sit in koza cela, pa je občina menda pripravljena popustiti zahtevam krajanov in 20-odstotni delež celotnega jedrskega nadomestila, ki znaša dobrih sedem milijonov, nameniti za individualne rente.

"Tak dogovor še ni sprejet, a v okviru delovne skupine potekajo pogovori o načinu rabe nadomestil," je v imenu občine povedala tiskovna predstavnica Petra Rep Bunetič. Dodala je, da bo delovna skupina v okviru Lokalnega partnerstva od pravnih strokovnjakov pridobila še dokončno stališče glede možnosti delitve nadomestila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.