Slovenija
343 ogledov

15 tisoč evrov odškodnine zaradi mobinga

sovenija 05.12.12. Dragan Marusic, rektor UP, foto: natasa cepar Žurnal24 main
Rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič mora nekdanji direktorici študentskih domov Univerze na Primorskem Astrid Prašnikar plačati 15 tisoč evrov odškodnine. Prašnikova ga je tožila zaradi nadlegovanja in trpinčenja v času, ko je bila zaposlena na UP. UP odgovarjajo: Pričakujemo, da bo tožba padla, za rektorjev odstop ni razloga.

"Sodbe sem vesela, kot pravnica se sicer zavedam, da še ni pravnomočna, vesela pa sem, da je sodišče nedvomno ugotovilo, da sem bila žrtev trpinčenja rektorja. Nobena nadomestilo pa tega, kar doživlja zaposleni v taki situaciji, ne more nadomestiti," pravi Astrid Prašnikar, ki je bila v letih med 2011 in 2015 direktorica Študentskih domov Univerze na Primorskem.

“Pogodbe bodo tako sestavljene, da tudi stečaj ali prisilna poravnava GPG ne bo  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prašnikarjeva je tožbo proti Marušiču vložila, kot pravi, zaradi številnih kršitev zakona o delovnih razmerjih. "Gre za neizplačevanje potnih stroškov, neizplačilo nadur, nisem smela voliti na rektorskih volitvah in na eni od fakultet, do žalitev na sestankih in verbalnega spolnega nadlegovanja," pojasnjuje Prašnikarjeva.

Univerza: Pričakujemo, da bo sodba padla

"Rektor sodbe ne komentira, ker ni pravnomočna," so sporočili z Univerzena Primorskem. "Univerza na Primorskem se bo kot tožena stranka pritožila. Doslej je po postopku pritožbe padlo že več sodb prvostopenjskih sodišč, zato so nam tožniki že izplačan denar vrnili. Pričakujemo, da bo tudi v tem primeru tako," dodajajo.

Kot poroča MMC, je sodišče v sodbi ugotovilo, da je bil odnos rektorja  poniževalen in neprimeren: "To ravnanje predstavlja verbalno spolno nadlegovanje, kot posebno obliko diskriminacije, takšno govorjenje o tožnici kot ženski v okoliščinah, ko sta na sestanku sama, ko sta v razmerju direktorica pred iztekom mandata, in rektor, ki se odloča za razpis za nov mandat, je prizadelo dostojanstvo tožnice, počutila se je ponižano, kar je prepričljivo opisala. Takšno ravnanje rektorja je neprimerno."

Dobila tudi sodbo zaradi nezakonite prekinitve delovnega razmerja

sovenija 05.12.12. Dragan Marusic, rektor UP, foto: natasa cepar  | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar
Konec marca je višje delovno in socialno sodišče v Kopru odločilo, da mora Univerza na Primorskem (UP) zaradi samovoljne prekinitve delovnega razmerja nekdanji direktorici Študentskih domov UP Astrid Prašnikar plačati 26.000 evrov.

Prašnikarjevi je mandat potekel decembra 2015 in takrat so ji vročili odpoved s takojšnjim učinkom, čeprav je bila na univerzi zaposlena za nedoločen čas. Kot je izhajalo iz pogodbe o zaposlitvi, bi ji morali po preteku direktorske funkcije ponuditi ustrezno delovno mesto na univerzi. 

Ta sodba je pravnomočna in kot je potrdila Prašnikarjeva, je izplačilo že prejela.

"Tožnici je bila na podlagi sodbe v zvezi s prenehanjem zaposlitve izplačana odpravnina po kolektivni pogodbi in razlika v plači z obrestmi. Za rektorjev odstop ni razloga," pa so sporočili z UP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:35 06.maj 2017.

    A v tej državi ni nikogar oz.ni zakona,da bi tegale socijalnega pojebka vrgel s pložaja?

  • leonardo 08:47 06.maj 2017.

    Dokler bomo gledali enake na višjih vodilnih mestih kot je sam. Riba smrdi pri glavi.

  • leonardo 08:44 06.maj 2017.

    Zaposloval je samo sebi lojalne ljudi, ker je vedel, da jih bo še kako potreboval. In res ga ščitijo. Pa kljub temu mislim, da takšen človek ne more dolgo nategovati vse ljudi. Ko bodo spregledali njemu nadrejeni ljudje / saj ...prikaži večj jih verjetno ima, ali je absolutni monarh tam na Primorskem/ se mu pa slabo piše.