Slovenija
5 ogledov

16 odstotkov gradenj manj kot predlani

novogradnja stanovanja stanovanjski blok Žurnal24 main
Slovenska gradbena podjetja so lani v Sloveniji opravila za 2,4 milijarde evrov gradbenih del, kar je 16 odstotkov manj kot predlani.

Vrednost del na stanovanjskih stavbah je upadla za 39 odstotkov, pri tem najbolj, za 47 odstotkov, na tri- in večstanovanjskih stavbah, je ta teden objavil državni statistični urad.

Od skupno opravljenih del (2,4 milijarde evrov) je bilo največ del opravljenih na novogradnjah in povečavah, za okoli 1,7 milijarde evrov (–17 odstotkov), od tega za okoli milijardo evrov (–12 odstotkov) na novogradnjah in povečavah stavb.

Skupna vrednost gradbenih del je (po informativnih preračunih v evre) leta 2006 znašala dobrih 2,4 milijarde, leta 2007 nekaj več kot 2,9 milijarde, leta 2008 nekaj manj kot 3,6 milijarde, leta 2009 pa nekaj manj kot 2,9 milijarde evrov.

Lani v primerjavi z letom 2009 je vrednost gradbenih del, opravljenih na stavbah, upadla za 15 odstotkov na 1,2 milijarde evrov, in sicer tako zaradi nižje vrednosti gradbenih del, opravljenih na stanovanjskih stavbah (za 39 odstotkov), kot tudi zaradi vrednosti del, opravljenih na nestanovanjskih stavbah (za tri odstotke).

Najmanj gradenj večstanovanjskih hiš

Med stanovanjskimi stavbami je bilo zmanjšanje vrednosti opravljenih gradbenih del v primerjavi z letom 2009 največje na tri- in večstanovanjskih stavbah (za 47 odstotkov).

Vrednost gradbenih del na nestanovanjskih stavbah je lani upadla za tri odstotke. Pri tem pa je porasla vrednost del na garažnih stavbah (za 234 odstotkov), športnih dvoranah (za 110 odstotkov) ter muzejih in knjižnicah (za 37 odstotkov).

Vrednost gradbenih del, opravljenih na inženirskih objektih, je bila lani glede na predlani nižja za skoraj 18 odstotkov in je znašala 1,17 milijarde evrov. Od tega je bilo največ del opravljenih na novogradnjah in povečavah, za 658 milijonov evrov (–23 odstotkov).

Pri delih, opravljenih na inženirskih objektih, se je najbolj znižala vrednost gradbenih del, opravljenih na drugih kompleksnih objektih, ki niso uvrščeni drugje (za skoraj 70 odstotkov) in delež vrednosti gradbenih del, opravljenih na objektih kemične industrije (za 69,5 odstotka).

Komentarjev 1
  • privat 08:24 31.oktober 2011.

    vse to so rešitve naših politikov za povečanje krize malih ljudi...in pojdite na volitve in volite te iste ljudi ,ki uničujejo našo bodočnost!