Slovenija
4555 ogledov

200 Slovencev na meji že poslali v karanteno. Večina jih je prispela iz BiH.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Največ dela so imeli na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, sicer pa lahko osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, v Slovenijo vstopajo le še na treh drugih točkah.

V skladu z včerajšnjim sklepom vlade vročanje odločb o karanteni od danes opolnoči poteka že na meji. Policisti od prišlekov, za katere se šteje, da prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama - države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo s covidom-19 -, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje, ki že na samem mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Na mejnem prehodu Jelšane so prve odločbe izdali že kmalu po polnoči, sicer pa so jih na vseh petih kontrolnih točkah do 17. ure izdali skupaj 164. Od tega so jih 69 izdali na mejnem prehodu Obrežje in 57 na mejnem prehodu Gruškovje. Do 19. ure se je nato številka na Obrežju povečala za dodatnih približno 20, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Večinoma je šlo za prebivalce Slovenije, ki so se vračali iz BiH.

Covid-19 Covid-19 Svet V BiH alarm. Rekord dnevnih okužb.

S Hrvaške še brez težav

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, poleg na Gruškovju in Obrežju še v Metliki in Jelšanah, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Izdajo jih osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od teh petih mejnih prehodov.

S Hrvaške, ki je od danes premeščena s t.i. zelenega na t.i. rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

Hrvaška plaže korona Covid-19 Svet Še naprej slabi dnevi za Hrvaško. To so sveži podatki.

Na prehodih gneča 

Na mejnih prehodih je bila sicer danes gneča, ponekod je bilo treba za prestop meje čakati tudi dve uri. A kot so za STA povedali na koprski policijski upravi, so zastoji v tem letnem času in še posebej ob koncih tedna na mejnih prehodih pričakovani, tako da so ekipe okrepljene že zaradi tega, neodvisno od karantenskih odločb.

Kot so že dopoldne navedli na ministrstvu za zdravje, zadeve tečejo nemoteno, tudi ne opažajo nobenih pritožb prišlekov. Da so potniki dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila, so potrdili tudi na koprski policijski upravi. Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji podaljša tudi pri izstopanju iz države.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva: "Če ne bo zaleglo, sledi zapiranje kot marca"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • Avatar strauski
  strauski 07:35 05.julij 2020.

  pa so katerega sploh testirali na covid19 ,al spet karantena samo zato ker je iz bosne prišel .Butnglavci ste na vladi

 • Avatar Mitja Grmovšek
  Mitja Grmovšek 01:44 05.julij 2020.

  Kakih 200 Slovencev? 200 čefurjev, ki delajo v Sloveniji!!!

 • milan243 22:01 04.julij 2020.

  Jugo slovenc in orginal Slovenc je razlika -vsaj zame

Sorodne novice