Slovenija
20 ogledov

21 let po zmagi drugače

Lojze Peterle Žurnal24 main
Razlika med sedanjo in vlado pred 20 leti je očitna. "Ljudje so bili takrat pripravljeni na spremembe. Hoteli so demokracijo, vedeli so, da bo treba nekaj tvegati," pravi Peterle.
Koalicijsko Demosovo vlado je vodil Lojze Peterle, predsednik parlamenta oz. »skupščine« je postal dr. France Bučar, Janez Janša je postal obrambni, Igor Bavčar notranji, dr. Dimitrij Rupel zunanji, dr. Rajko Pirnat pa pravosodni minister.

Danes mineva 21 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji po drugi svetovni vojni, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos). Volitve so bile izhodišče za uresničitev prizadevanj po samostojni slovenski državi. Demosova vlada se je že pred 21 leti ukvarjala z istimi težavami, kot se ukvarja današnja. Seveda pa so se ljudje in stranke spremenili.

"Med prvimi demokratičnimi volitvami in današnjim dnem se je zgodila velika razlika in ljudje, ki so bili pripravljeni na spremembe, so zaupali večini tistih, ki so prišli s projektom samostojne države. Hoteli so demokracijo, vedeli so, da bo treba nekaj tvegati. Videli so luč na koncu predora. Danes je čutiti veliko apatije, veliko razočaranje, drugačen pogled na politično elito, ne vidi se posebnega navdušenja. Rekel bi, da je Slovenija spet pred vprašanjem alternative, da bomo stanje spremenili. Je pa trenutno stanje v marsičem politično podobno kot pred leti, le psihologija je drugačna," je povedal evropski poslanec Lojze Peterle, ki je vodil koalicijsko Demosovo vlado po volitvah leta 1990.

"Nikakor ne bi želel živeti brez odgovornosti za prihodnost Slovenije. Vprašanja ne vidim zgolj v tem, kdo bo sedel tam, jaz to izkušnjo imam in vem, kaj bi bilo treba narediti. Glavna potreba je, da se zberejo sile, ki želijo napredek Sloveniji v skladu z vrednotami, ki smo jih postavljali že pred 20 leti," je evropski poslanec Peterle odgovoril na vprašanje, ali bi sprejel morebitno ponudbo za vodenje današnje vlade.

Jasna volja Slovencev
Demosovi koalicijski vladi je uspelo izvesti tudi osamosvojitev Republike Slovenije od takratne Jugoslavije. Na plebiscitu 23. decembra 1990 je za osamosvojitev glasovalo 88,2 odstotka volilnih upravičencev.

Evropski poslanec Lojze Peterle je za zurnal24.si povedal, da je vesel, da je pred 20 leti prišlo do tako jasne volje Slovenk in Slovencev po demokaciji in lastni državi. A smo žal v teh 20 letih s svojo državo počeli, kar smo. "Treba se je zamisliti nad tem, v kakšnem stanju smo, in zadeve močno spremeniti. Mislim, da smo še na dnu krize. Zamisliti se bo treba, kako bomo iz nje prišli in seveda tudi komu bomo zaupali na naslednjih volitvah."

Po mnenju Peterleta se je treba dogovoriti, kako bomo končali dobo dogovorne ekonomije, saj pravi, da  "velik del problemov izhaja iz tega, da nismo vpeljali resnične socialno-tržne ekonomije, ampak da se je nadaljevala dogovorna ekonomija. Mi še nismo končali tranzicije. Drugače bo šele, ko se bomo odločili za spremembe, ki so nujne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.