Slovenija
63 ogledov

23. januarja ne bo javnih uslug

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Javni uslužbenci bodo danes prejeli decembrske plače. Ne glede na to stavka 23. januarja bo.

Sinidkat je napovedal, da bo splošna stavka 23. januarja zgolj začetek. Stavkovne aktivnosti naj bi se potem "relativno organizirano" nadaljevale vsaj do poletja, do junija pa bo zagotovo še kakšna skupna splošna stavka.

Vodja koordinacije Janez Posedi je pojasnil, da bodo v vseh dejavnostih stavkali tako, da bodo izpolnjevali samo zakonsko določen minimum dejavnosti, vlado pa je vnovič pozval k pogajanjem.

Kot osnovno zahtevo je Posedi navedel, da se vlada začne pogajati s sindikati. Med drugim zahtevajo, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje ter da mase plač za javne uslužbence za leti 2013 in 2014 dodatno ne zniža. Treba je doreči ukrepe, s katerimi bomo zniževali maso za plače javnih uslužbencev, tega ni mogoče narediti po posameznih ministrstvih, ker potem ni več enotnega javnega sektorja, je prepričan Posedi.

Koordinacija je zahteve oblikovala 19. decembra, po Posedijevih besedah pa vladi že od maja lani po podpisu sporazuma o usklajenosti zakona za uravnoteženje javnih financ sporočajo, da se želijo dogovoriti o vseh vsebinah, ki so potrebne za letos in prihodnje leto. Vsaj na sindikalni strani so se zgodili določeni premiki, je ocenil Posedi in dodal: "Žal na vladni strani ni nobene pripravljenosti za dialog."

Po njegovem prepričanju je ključno in najpomembneje, da se vlada sploh premakne za pogajalsko mizo, vendar tega očitno ne želi. "Očitno bo tokrat stavka že samo iz preprostega razloga, ker vlada kot delodajalec ignorira dialog," je poudaril vodja koordinacije.

Vložili, nato umaknili

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so 12. decembra v državni zbor vložili 13.280 podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Po njihovem mnenju nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in povsem na novo ureja plačno politiko. Zakon sicer med drugim ureja način, na katerega se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju.

Nato so pobudo 21. decembra umaknili, proračun pa je začel veljati.

Ministrstvo: Še smo se pripravljeni pogajati

Ministrstva za pravosodje in javno upravo je, kot je bilo že večkrat predstavljeno javnosti, da denarja za tako velik javni sektor enostavno ni. "Ne smemo pozabiti, da je javnim uslužbencem morda uradno delodajalec res država, vendar so v resnici v službi državljank in državljanov;" so zapisali na ministrstvu. "Ti danes z njimi niso v celoti zadovoljni.  Velika večina javnih uslužbencev sicer resno, odgovorno in marljivo opravlja svoje delo, vendar pa je povsem jasno, da večina pač niso vsi. Zato je potrebna racionalizacija in zato jo davkoplačevalci upravičeno pričakujejo."

Kot so še sporočili, se je vlada vedno pripravljena pogajati s sindikati. Stavkovne zahteve bodo preučili in predlagali vse potrebne odločitve.

Komentarjev 11
  • nahtigal 14:57 05.januar 2013.

    če bi tudi ostali delavci v proizvodni tako stopili skupaj bi imeli sigurno boljše plače. Ne razumem, da smo lahko taki hlabci, da delamo za tako mizerijo vodilni in vladajoči pa se razmetavajo z našim denarjem in si delijo dobičke ...prikaži več katere so pridobili od naših pošteno zasluženih plač katere nam ne izplačajo. Stanovnik je pravilno reker da smo rojeni za hlapce in dokler bomo taki nismo drugega vredni.

  • vest 21:01 04.januar 2013.

    Ministrstvo, ki je ravno tako v službi državljank in državljanov bi se moralo zavedati, da le-ti z njimi nikakor niso zadovoljni. Zadovoljstvo kaže le del zaslepljenih, ki ne uvidi, da zaradi neodgovornega dela vseh 90 poslancev in vlade vsi tonemo. ...prikaži več Z nepremišlljenimi izjavami so dvigali obrestne mere za najete kredite, ki jih bodo žal naši vnuki zato krepko preplačali. Vlada bi se morala s socialnimi partnerji vsesti skupaj in se dokončno zmeniti za daaljše obdobje pravila igre. V medije pa dati usklajene izjave šele, ko se vse dogovorijo.

  • feferon 11:57 04.januar 2013.

    Kako lahko pride navaden delavec v gospodarstvu zadnji na vrsto pri plačah, čeprav od takih država futra vse ostale v javnih službah? Če je obdobje suhih krav, morajo tudi oni potrpeti. ko so šle gospodarske firme u ku.rac, se jim ...prikaži več je pa je.bal zanje.