Slovenija
55 ogledov

23 let samostojnosti in enotnosti

Slovenska zastava Saša Despot
Na dan, ko je takratna slovenska skupščina pred 23 leti razglasila izide referenduma o odcepitvi od Jugoslavije, v Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Osrednja državna proslava in slavnostna seja DZ sta potekali v petek. Posamezne proslave ob dnevu državnosti pa bodo potekale tudi danes. Škofje bodo darovali tudi maše za domovino.

Plebiscit, na katerem smo se Slovenci odločili, da se želimo odcepiti od Jugoslavije in živeti v samostojni državi, je potekal 23. decembra 1990. Da je uspel, je bilo znano isti dan nekaj po 22. uri, ko so volilne komisije preštele okoli 60 odstotkov oddanih glasov.

Končni izidi so pokazali, da se je glasovanja udeležilo 93,2 odstotka volivcev, od katerih jih je 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh volivcev) glasovalo za osamosvojitev. Rezultate plebiscita je skupščina razglasila tri dni pozneje, 26. decembra 1990.

Ponovno se moramo povezati

Na petkovi osrednji državni slovesnosti je predsednik DZ Janko Veber poudaril, da moramo v Sloveniji vzpostaviti nov, pozitiven odnos do lastne države in vrniti izgubljeno vero v predstavniško demokracijo. Prepričan je tudi, da zmoremo in da smo sposobni - sami in brez tuje pomoči - nadaljevati zgodbo o uspehu.

Podpredsednica DZ Renata Brunskole pa je na slavnosti seji DZ poudarila, da danes niso časi, da bi si pod noge metali polena, pač pa moramo vsi skupaj iskati rešitve ter misliti predvsem na prihodnost ljudi in države.

Posamezne proslave ob prazniku bodo potekale tudi danes v nekaterih občinah, škofje pa bodo ponekod darovali maše za domovino. Koprski škof Jurij Bizjak bo imel mašo za domovino v Hrastovljah, zvečer pa še v Postojni. V Vipavi pa bo mašo za domovino daroval upokojeni škof Metod Pirih.

Komentarjev 8
  • privat 07:39 01.januar 2014.

    kaj je s tabo.. ne bodo nič sprejeli ,če nimajo provizije ...razuma imajo pa samo zase,o pogumu pa ne rabiš dvomiti..so tam od leta 91

  • privat 07:37 01.januar 2014.

    23 let suženstva,kraj ,laži ...le kaj lahko jaz pri tem praznujem.

  • Branko Brzin 16:09 26.december 2013.

    sem kar mal žalosten, načrtno so mi uničili državo , in še kar naprej serjejo,do kdaj še