Slovenija
385 ogledov

230 tisoč evrov subvencij za dijaško hrano izginilo

Šolsko kosilo Profimedias
Kam je izginilo 230 tisoč evrov, ki bi jih iz naslova subvencij za prehrano dijakov moralo dobiti podjetje Pallas, ki je hrano pripravljalo? Ker podjetje sredstev ni dobilo že štiri mesece, so v Šolskem Centru Ptuj zaprli kuhinjo in razdelilno linijo, dijakom pa hrano zdaj dovaža in v plastičnih posodah v prisotnosti varnostnikov servira podjetje Slorest.

"Konec preteklega tedna sem bila postavljena pred dejstvo, da podjetje Pallas v ponedeljek ne bo dostavilo malice za dijake," pravi Darja Harb, vršilka dolžnosti direktorice Šolskega centra Ptuj. Zaplet je nastal zaradi 233 tisoč evrov dolga, ki jih Perutnina Ptuj, oziroma njihova hčerinska družba PP Gostinstvo dolguje podjetju Pallas. Pallas je v lasti Gregorja Planinca in Andreja Glaserja.

Poniknile subvencije šolskega ministrstva

Predmet spora je denar, ki ga ministrstvo za šolstvo plačuje za subvencionirano prehrano dijakov. 

Harbova zatrjuje, da so sredstva nakazovali Perutnini Ptuj, s katero imajo tudi osnovno pogodbo, hčerinsko podjetje PP Gostinstvo, ki je sredstva nato izplačevalo Pallasu, je bilo v pogodbo vključeno naknadno z aneksom.

Verižno poslovanje pri denarju za študentsko prehrano

"Račune nam dostavlja Perutnina Ptuj in so bili poravnani," trdi Harbova. MIZŠ subvencije nakaže ŠC Ptuj, ta denar nakazuje Perutnini Ptuj, ta naj bi nato sredstva posredovala hčerinskemu podjetju PP Gostinstvo, zadnji prejemnik v verigi pa je bilo podjetje Pallas, ki je zagotavljajo hrano za dijake. Kje v mreženju plačil je poniknilo 233 tisoč evrov, še ni znano.

"Gre za dolg, ki je nastal v štirih mesecih," pojasnjuje odvetnik podjetja Pallas Jure Šega.
"Sredstev nismo prejemali že štiri mesece. Podjetje je izčrpalo rezerve in najelo posojila," pravi odvetnik, ki zatrjuje, da so ŠC Ptuj večkrat pozvali, naj začne sredstva nakazovati neposredno podjetju Pallas, vendar je Harbova vse predloge zavračala. "Kljub temu opozorilu so denar nakazovali še naprej PP Gostinstvu," pravi Šega, ki poudarja, da so vmesniki popolnoma nepotrebni.

<ljubljana>01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, f | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"Gre za zapleteno zgodbo"

Direktorica PP Gostinstva Melita Žnidarič na naša vprašanja, zakaj denar ni prišel do Pallasa, ni želela odgovarjati. "Gre za zapleteno zgodbo," je dejala in nas naslovila na Perutnino Ptuj, kjer imajo po njenem vse odgovore.

Perutnina Ptuj: Pogodbenih razmerij ne razkrivamo

Iz Perutnine Ptuj nam, čeprav gre za sredstva davkoplačevalcev, na naša vprašanja niso odgovorili. Posredovali so to sporočilo: "V okviru poslovnega sodelovanja med Javnim zavodom Šolski center Ptuj in podjetji, PP Gostinstvo d.o.o., Perutnina Ptuj d.d. in Pallas skupina, d.o.o., je slednji dobavljal in zagotavljal razdelitev prehrane dijakom šolskega centra Ptuj na dveh lokacijah na Ptuju.

Zaradi odstopa in prekinitve sodelovanja s strani izvajalca storitev, podjetja Pallas skupina, smo v soglasju in v sodelovanju z ostalimi poslovnimi partnerji ustrezno poskrbeli, da dobava in razdelitev prehrane dijakom potekata nemoteno. Kot vedno, pogodbenih razmerij s poslovnimi partnerji ne razkrivamo. Uporabili pa bomo vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito poslovnih interesov Skupine Perutnina Ptuj."

Hitra akcija

Perutnina Ptuj je konec preteklega tedna na hitro najela podjetje Slorest, ki hrano od včeraj dovaža, dijakom jo strežejo v plastičnih posodah. "Dijaki povedo, da je hrana dobra, seveda pa bi jo raje jedli s pravih krožnikov. Prizadevamo si, da bi v tem tednu odprli razdelilno linijo," pravi direktorica šolskega centra, ki razlogov, zakaj denar ni prišel do Pallsa, kot pravi, ne pozna. Na sestanku s podjetjem Pallas, ki je bil 23. maja, težave niso rešili.

S sabo pripeljali varnostnike

Slorest je v avlo, kjer poteka razdeljevanje hrane, pripeljal celo svoje varnostnike. Razlog za to naj bi bila bojazen, da bo dosedanji dobavitelj Pallas oviral razdeljevanje hrane, vendar so bili, kot pravi Harbova, strahovi pretirani."To, da so pripeljali varnostnike, nas je negativno presenetilo in ni bilo potrebno, saj nismo načrtrovali nobene nasilne akcije." Kot piše Večer, ki je o dogajanju poročal prvi, zapletov res ni bilo, vodji postrežbe Sloresta in razdelilnice podjetja Pallas pa sta si pred začetkom prve delitve malice celo segla v roke.

Pallas ima s ŠC Ptuj pogodbo za dostavo hrane do leta 2024, v prenovo kuhinje in gostinske opreme pa so vložili 570 tisoč evrov. "O razdoru pogodbe doslej ni bilo govora, so pa stroški, ki bi jih ta prinesel, opredeljeni v pogodbi. Zneski investicije so opredeljeni in vlaganja morajo biti povrnjena," pravi Šega.

"Z ministrstva še nobenih navodil"

O zapletu glede zagotavljanja prehrane je ŠC Ptuj obvestil tudi ministrstvo za šolstvo. "Na ministrstvu še pripravljajo odgovor, doslej od njih nismo dobili nobenega navodila," pravi Harbova.

Na ministrstvu medtem pravijo, da jih je o dogajanju v petek obvestil odvetnik Pallasa. pojasnjujejo pa, da zakon ne prepoveduje da bi imel zunanji izvajalec šolske prehrane podizvajalca.

Ministrstvo: Zahtevali bomo pojasnila o namenski porabi sredstev

"V konkretnem primeru je prišlo do nesoglasij med izvajalcem in podizvajalcem, torej v razmerju, v katerem ministrstvo ni udeleženo kot pogodbena stranka in zato v to razmerje neposredno ne more posegati," pravijo na ministrstvu in dodajajo: "Lahko in mora pa ministrstvo skrbeti za namensko porabo proračunskih sredstev, zaradi česar bo od Šolskega centra Ptuj in Gimnazije Ptuj zahtevalo ustrezna pojasnila o namenski porabi sredstev." 

Do konca šolskega leta bo, kot pojasnjuje direktorica Harbova, hrano dijakom zagotavljal Slorest. Pričakuje, da bo stroške krila Perutnine Ptuj. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Pepe007 06:30 31.maj 2017.

    Če pa je tik pred dopusti. Kaj bodo sedaj inšpektorji lazili na teren.

  • sprehajalec 22:42 30.maj 2017.

    To je pa to. Že Zidarju je padalo iz kamiona, sedaj pa tole. Zato so tako vpili, o lačnih učencih brez malic pod drugo vlado Ivana janeza. Da so ga kulturniki v trenerkah potem zrušili, pa da se je našel ...prikaži več denar, ki je pa izginil, po principu dogovorne ekonomije....

  • blueone 22:29 30.maj 2017.

    Kako lahko nekaj ponikne???