Slovenija
168 ogledov

25 let SIT: Banka Slovenije bo nehala sprejemati tolarske kovance

Tolarji Anže Petkovšek
Mineva 25 let od kar je Slovenija uvedla slovenski tolar. Po menjavi valute pa se končuje tudi obdobje menjave tolarskih kovancev v evro.

Danes mineva 25 let od uvedbe slovenskega tolarja, prvega lastnega denarja v samostojni Republiki Sloveniji, ki ga je Banka Slovenije izročila v obtok v obliki vrednostnih bonov z nominalno vrednostjo od 1 tolarja do 5000 tolarjev. Vrednostni boni so bili začasen denar, saj je Banka Slovenije pripravljala izdajo pravega denarja – bankovcev in kovancev. Prvi tolarski bankovci so bili izročeni v obtok septembra 1992 in so postopoma zamenjevali vrednostne bone.

Leta 2004 je Slovenija postala članica Evropske unije, kar je pomenilo, da bo Slovenija po izpolnitvi vseh pogojev, ki jih je določala Pogodba o ustanovitvi Evropske unije, prevzela tudi evro kot plačilno sredstvo. Z uveljavitvijo Zakona o uvedbi evra je od 1. januarja 2007 v Sloveniji plačilno sredstvo evro.

Menjava: Kovance samo še letos, za bankovce ni roka

Ob jubilejni obletnici uvedbe tolarja pa Banka Slovenije vnovič obvešča, da je mogoče vrednostne bone in tolarske bankovce v evre zamenjati brez časovne omejitve, in sicer na blagajni Banke Slovenije (od ponedeljka do petka med 9:00 in 13:00, ob sredah pa tudi med 14:00 in 15:30 uro) . Tolarske kovance pa lahko zamenjate le še do konca leta 2016.

Do konca lanskega leta se v centralno banko še vedno ni vrnilo vrednostno za 41,84 milijona evrov tolarskih bankovcev, kovancev in bonov. Zunaj je še 46,56 milijona kosov tolarskih bankovcev, vrednih 31,18 milijona evrov, 444,09 milijona kosov tolarskih kovancev, vrednih 8,98 milijona evrov, in 20,92 milijona kosov bonov, vrednih 1,68 milijona evrov.

Komentarjev 1
  • allstarr111 09:25 08.oktober 2016.

    Degensko, nemci bodo še ne vem kolko let sprejemali marke, v dosti trgovinah pa jih en dan v tednu sprejemajo že vsa leta. MI pa se bomo ODPOVEDALI svoji PRVI valuti v Samostojni državi, če banko preveč stane handlanje z ...prikaži več z nakaj kovanci mesečno, naj enostavno zapre vrata in IZGUBE ne bo, ne za njih še manj pa za NAS.