Slovenija
73 ogledov

Dodatni dnevi dopusta zaradi izpostavljenosti arhivskemu prahu

Arhiv Profimedias
Zaposleni v državni upravi imajo v povprečju 31 dni dopusta. Omejitev, ki jim jo postavlja zakonodaja je 35 dni, dodatnih 15 jih lahko dobijo za posebne pogoje dela.

Prav zaradi teh pogojev ima več kot 40 dni dopusta 14 vojakov in 134 policistov. Ostali državni uslužbenci redko presežejo mejo 35 dni.

Se pa najdejo izjeme. Ena takšnih je denimo arhiv republike Slovenije, kjer ga imajo mnogi pravico izkoristiti 38 dni.

Na vprašanje kaj je razlog za odstopanje, so nam s kulturnega ministrstva odgovorili: "Ta nastajajo zaradi starosti zaposlenih in delovne dobe, ter zaradi težjih delovnih pogojev (izpostavljenost arhivskemu prahu, ipd.)."

Zaradi terenskega dela, ionizirajočega sevanja in težjih pogojev dela se redka odstopanja pojavljajo tudi na nekaterih drugih ministrstvih in organih v sestavi.

Rekorderjema pripada 60 dni dopusta

Največ dopusta sicer pripada zdravnikom oziroma zaposlenim v ljubljanskem kliničnem centru. Ta zaposluje 7.944 ljudi, od katerih jih ima skoraj četrtina med 40 in 50 dni dopusta, vsako leto pa ima več kot 50 prostih dni 64 uslužbencev. Dva imata letnega dopusta kar 60 dni.

stavka | Avtor: Sašo Despot Sašo Despot
Ko smo jih povprašali za razloge, so nam iz UKC Ljubljana odgovorili, da upoštevajo sledeče kriterije: delovna doba, tarifna skupina, pogoji dela, delo v intenzivni terapiji III,  delo s težje  motenimi ali prizadetimi osebami, socialne in zdravstvene razmere - eden od zaposlenih je delovni invalid III kategorije in starejši od 50 let, drugi pa ima odmero dopusta zaradi socialnih in zdravstvenih razmer, in sicer za vsakega otroka do 15 let starosti - ter  tedensko razporeditev delovnega časa (dodatni dnevi zaradi delovnih sobot).

V ljubljanskem kliničnem centru poudarjajo, da zaposlujejo 2.357 oseb, ki so starejše od 50 let in jim zato pripada 5 dni dodatnega dopusta. 

Poleg tega, pravijo, se veliko število dni dopusta zaposlenim odmerja zaradi dela z duševno motenimi. Tistim, ki delajo s težje duševno motenimi dobijo, pripada 15 dni dodatnega dopusta, kdor dela z lažje prizadetimi osebami pa 10 dni.

Dodatni dnevi pa zdravnikom in osebju pripadajo za delo na območju virov ionizirajočih sevanj.

Zanimivo je dejstvo, da od njihovih kolegov v mariborskem kliničnem centru, kljub zelo podobnim okoliščinam v katerih delajo, nihče nima več kot 50 dni dopusta. Več kot 40 dni pa ga lahko izkoristi 322 zaposlenih.

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dragec 16:55 05.maj 2016.

    Zato je Ljeljak tako bolan

  • d 16:22 05.maj 2016.

    Samo za primer, jaz v privat firmi z 10+ leti delovne dobe pa 22, in nj mi kdo rece, da se te birokratski molji bolj pretegnejo k jst

  • Rado Stajnko 13:36 05.maj 2016.

    In, da si sedaj ne bodo drznili zahtevati dodatnega dopusta rudarji, komunalci, ali Bog ne daj dimnikarji, saj imamo že z mešalci megle (beri birokrati - štemplarji) zadosti težav, pri razreševanju mukotrpnega delovnega okolja.