Slovenija > 25 let Slovenije
666 ogledov

Na dopustu od 20 do 60 dni plus prazniki

Dopust Profimedias
Če se primerjamo z ZDA ali Japonsko, se nam, vsaj kar se tiče dopusta, relativno dobro godi. Minimalno nam pripada zakonsko predpisanih 20 dni plačanega letnega dopusta in 12 dela prostih dni. Seveda, če nam delodajalci dovolijo odhod na dopust, če nas ni strah za izgubo zaposlitve, ali če nas kot prekarne delavce ta zakonodaja ne obide.

Zakon o delovnih razmerjih zagotavlja vsem zaposlenim v Sloveniji pravico do minimalnega letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši od štirih tednov. Poleg tega Slovencem letno pripada še dvanajst plačanih dela prostih dni, a le, če prazniki ne padejo na prosti konec tedna. 

PREBERITE ŠE:

V zasebnem sektorju 26 do 32 dni

"Če dela človek pet dni na teden, kar dela večina ljudi, je to minimalno 20 dni, maksimalno število dni dopusta pa je odvisno od kolektivnih pogodb dejavnosti," pravi Andrej Zorko z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "V povprečju se giblje število dni dopusta v zasebnem sektorju med 26 in 32 dni letnega dopusta."

A izkušnje kažejo, da mnogi zaposleni tega dopusta dejansko ne pokoristijo. "Dopust jim ostane, iz razloga, ker jim delodajalci koriščenja dopusta ne omogočijo in od njih zahtevajo, da so v službi," razlaga Zorko. "Opažamo tudi, da je delavce, ki imajo sklenjene pogodbe za določen čas, strah koriščenja dopusta, ki jim pripada, ker ne vedo, kaj bo z njihovo prihodnostjo."

V javnem sektorju omejitev 35 dni

Zaposleni v državni upravi imajo v povprečju 31 dni dopusta. Omejitev, ki jim jo po Zakonu o uravnoteženju javnih financ postavlja zakonodaja je 35 dni, dodatnih 15 lahko dobijo za posebne pogoje dela. 

Največ dopusta pripada zdravnikom oziroma zaposlenim v zdravstvu, ki delajo v območju virov ionizirajočih sevanj, še posebej, če koristijo tudi dopust iz naslova tedenske razporeditve. 

V ljubljanskem kliničnem centru, ki zaposluje 7.944 ljudi, jih ima skoraj četrtina med 
40 in 50 dni dopusta, vsako leto pa ima več kot 50 prostih dni 64 uslužbencev, dva pa 
imata letnega dopusta kar 60 dni.

Izjeme tudi s 60 dnevi dopusta

Skupno število dni letnega dopusta za posameznega delavca sicer ne more preseči 45 delovnih dni (brez tedenske razporeditve) oz. 50 delovnih dni (35 + 15) (brez tedenske razporeditve), če gre za delavce, ki delajo s psihično motenimi osebami in z viri ionizirajočega sevanja.

Plačan dopust in prazniki po državah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Delavcem, ki dalajo z viri ionizirajočega sevanja, pripada 9 dodatnih dni letnega dopusta, tistim, ki delajo s težko ali težje duševno motenimi ali prizadetimi osebami pa 10 do 15 dni dodatnega dopusta. 

Ostali javni uslužbenci le redko presežejo mejo 35 dni dopusta. Zaradi posebnih pogojev dela ima več kot 40 dni dopusta 14 vojakov in 134 policistov. 

Izjema je tudi arhiv republike Slovenije, kjer ga imajo mnogi pravico izkoristiti 38 dni, na račun starosti zaposlenih in delovne dobe ter zaradi težjih delovnih pogojev, ki vključujejo izpostavljenost arhivskemu prahu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • tslamar 08:33 02.junij 2016.

    Ja večina novonamnoženih nadebudnežev naredi precej več škode, ko so v službi, kot če bi jim plačali stalen dopust.

  • Leonor 22:47 01.junij 2016.

    Popravek: Thanksgiving je četrtek in petek.

  • Leonor 22:46 01.junij 2016.

    8 mesecev sem v ZDA in v tem času so imeli definitivno več praznikov kot v Sloveniji, saj se pri njih vsak praznik praznuje na petek oziroma ponedeljek, Thanksgiving pa celo četrtek in ponedeljek. Efektnivno so imeli skoraj vsak mesec ...prikaži več vsaj en podaljšan vikend, ki ga nato s 4 ali 3 dnevi dopusta razširijo v cel teden. Ob enem imajo tudi 10 plačanih dni za bolezen, ki jim jih ni treba potrjevati pri zdravniku. Ni jim tako hudo, no.