Slovenija > 25 let Slovenije
112 ogledov

Zjutraj na Triglav, popoldne na morje

Triglav Shutterstock
"V Sloveniji lahko v enem dnevu spležaš na najvišji vrhTriglav, se okopaš v morju in se odpelješ ob Kolpo na večerjo," Tako nekako zveni stavek, ki ga Slovenci skoraj vedno uporabimo, ko tujcu predstavljamo svojo deželo.Tudi to je en od razlogov, zaradi katerega je v Sloveniji lepo živeti.

Velika podnebna raznolikost na razmeroma majhnih razdaljah je zagotovo prednost Slovenije. "To omogoča, da si lahko vsakdo poišče podnebne razmere, ki mu ustrezajo, saj imamo različne želje in potrebe," pravi Tanja Cegnar iz Agencije republike Slovenije za okolje (Arso).

rakitna | Avtor: spletne kamere spletne kamere
Pozimi se tako iz meglenih ali oblačnih mest lahko hitro odpeljemo v kraje, kjer je več sončnega vremena in odsotnost temperaturne inverzije, poleti pa se odpeljemo v višje ležeče kraje, v gozdove ali v bližino večjih vodnih površin, kjer se izognemo hudi poletni vročini.

Bogata z vodo in zelenjem

"Slovenija velja za državo z nizko povprečno hitrostjo vetra in tudi to, da je Slovenija v povprečju bogata z vodo, pripišemo podnebju. Pogosto pa pozabimo, da podnebje vpliva tudi na naravni izgled pokrajine, saj vpliva na rastlinstvo in živalstvo. Torej je podnebje tisto, ki se mu lahko zahvalimo, da se lahko pohvalimo, da je Slovenija zelena dežela," pravi Cegnarjeva.   

Brez "sezonskih depresij"


Prednost, povezana s podnebjem, je tudi menjava letnih časov, ki daje priložnost, da se prilagajamo na različne razmere. Za manj odporne in prilagodljive sta predvsem poletna vročina in zimsko obdobje lahko zelo naporna in ju težko prenašajo. "Statistika kaže, da je v Evropi pa tudi v Sloveniji najnapornejši letni čas zima, takrat je tudi umrljivost najvišja. Prav tako se umrljivost poveča ob hudih vročinskih valovih, čeprav je običajno umrljivost poleti najnižja," pravi Cegnarjeva. 

Izrazitejše kot pri nas so razlike med zimo in poletjem v krajih bližje polom. "Tam poznajo tudi sezonsko depresijo v obdobju, ko je dan zelo kratek ali pa sonce sploh ne vzide nad obzorje." 

Kje je največ sonca?

Najbolj sončni pokrajini v Sloveniji sta sicer Obala in Goriška. Pozimi je v gorah več sončnega vremena kot po nižinah, obratno pa je v toplem delu leta.

Sončnio dnevi | Avtor: Arso Arso

 V zadnjih desetletjih se poleti vse pogosteje srečujemo z vročinskimi valovi, ki so obremenjujoči, nekateri pa imajo zaradi prevelike vročine tudi zdravstvene težave. "Včasih je veljalo, da je dnevov, ki so vremensko zelo obremenjujoči za ljudi, okoli tretjina, a to se od leta do leta razlikuje, glede na prevladujoči tip vremena," razlaga Cegnarjeva. 

temperature | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:12 19.junij 2016.

    Lepa je Slovenija s pogledom iz Falcona !