Slovenija
1441 ogledov

40 dreves za ceno treh svetilk

Salonit Anhovo Arhiv Salonit Anhovo
V Anhovem imajo krajani spet težave.

Zamenjali so le svetila in prebarvali stebre

Primorske novice poročajo, da so stanovalci hiš najbliže kompleksu Salonita Anhovo nedavno ostali brez zaščite 40 dreves, ki so jih pred mnogimi leti zasadili na rob tovarniškega območja. Razlog je nenavaden: obnova treh uličnih svetilk znotraj zelenega pasu. Od gostega zelenja ob lokalni cesti, ki je sosedom blažilo neljube vplive industrije, je zdaj ostala le trava.

Zakonca Bavdaž naj bi drevesa tja posadila pred mnogimi leti ter jih vzdrževala v dogovoru s krajevno skupnostjo in Salonitom, saj so bila drevesa na zemljišču v lasti podjetja. Vmes so bile tri ulične svetilke, ki dolgo sploh niso gorele, po Bavdaževih besedah pa naj bi zdaj le zamenjali svetila in prebarvali stebre – ob tem pa posekali 40 dreves.

Težave so se hitro začele

Bavdaž in njegova soseda sta za Primorske novice povedala, da so pred gradnjo dobili zagotovili, da ne bodo doživljali nobenih vplivov industrije, a sta kmalu ugotovila, da ne bo šlo brez težav.

Oba imata z obrati v soseščini slabe izkušnje, sta povedala – pretovorna rampa je na primer postala kar skladišče azbesta, ko je cementarna nehala uporabljati azbest, je bilo nekaj let mirno, potem pa je te površine spet zasedla industrija, ki tam suši les in ga predeluje. "Najbližji sosedje imajo zaradi tega polna stanovanja drobnega lesnega prahu, ki naj bi ga v zrak sproščalo zlasti kurjenje odpadkov od predelave lesa v peči za sušenje," sta soseda povedala za Primorske novice.

Obnova na predlog krajevne skupnosti

"Neposredni sosedje naj bi bili izključeni iz predhodnih posvetovanj, pri čemer je Salonit obnovo uličnih svetilk (za 20 tisoč evrov) izvedel na predlog KS Anhovo – Deskle, in sicer zato, ker so svetilke na njegovem zemljišču," so zapisali novinarji Primorskih novic. KS Anhovo naj bi aktivno sodelovala pri vsem, med drugim z dogovarjanjem s krajani, a kot pravita soseda, ne z njimi.

"Organizirali smo se in se soglasno dogovorili, kakšno ureditev želimo. Veseli nas, da se je Salonit odzval pozitivno, nas podprl in uredil vse tako, kot smo želeli," naj bi predsednik KS Anhovo dejal v skupni izjavi s predstavniki tovarne, novinarji Primorskih novic pa poročajo, da so bili neposredni sosedje nad tem zaprepadeni, saj da so imeli zagotovilo, da bodo posekali le nekaj dreves.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3