Slovenija
4 ogledov

44 bivših poslancev dobiva nadomestilo

Poslanci na današnji izredni seji o določitvi datuma za razpis in izvedbo refere Žurnal24 main
Lista Virant je koalicijskim partnerjem posredovala predlog novele zakona o poslancih, ki med drugim znižuje nadomestila poslancem, hkrati pa skrajšuje tudi obdobje izplačevanja. Iz prejšnjega sklica poslansko nadomestilo prejema še 44 poslancev. Prav tako nadomestilo prejema deset ministrov prejšnje vlade.

Ena od predlaganih rešitev novele je skrajšanje časa prejemanja nadomestila po prenehanju mandata na največ šest mesecev. Zdaj so namreč poslanci upravičeni do enoletnega izplačila nadomestila. V Listi Virant bi znižali tudi višino nadomestila. Po sedaj veljavnem zakonu imajo poslanci pravico do nadomestila v višini plače, če bo novela dobila podporo, pa se bo nadomestilo znižalo na 80 odstotkov plače.

Od poslancev prejšnjega sklica državnega zbora (DZ) je nadomestilo skupno sicer prejemalo 50 poslancev, vendar ga nekateri ne prejemajo več. Nekdanja poslanca Zaresa Damijan Perne in Matej Lahovnik sta ga prejemala v letih 2009 in 2010. Še en nekdanji poslanec Zaresa (nato pa nepovezani poslanec) Alojz Posedel je nadomestilo najprej prejemal krajši čas leta 2010, od poteka prejšnjega mandata pa ga spet. Janez Kikelj (SD) in Franc Žnidaršič (sprva poslanec DeSUS-a, nato nepovezani poslanec) sta do nadomestila upravičena do danes. Nekdanji poslanec SDS Aleksander Zorn je pravico do nadomestila uveljavljal do 9. februarja.

Nekdanji poslanci in ministri se nadomestilu neradi odpovejo

Številni nekdanji poslanci pa to pravico še vedno uveljavljajo, večinoma od 22. decembra 2011, torej od konstituiranja sedanjega sklica DZ, ko jim je potekel mandat. Med poslanci SD nadomestila prejemajo Alan Bukovnik, Bogdan Čepič, Silva Črnugelj, Luka Juri, Anton Kampuš, Miroslav Klun, Bojan Kontič, Marijan Križman, Dušan Kumer, Darja Lavtižar Bebler, Dejan Levanič, Tomaž Tom Mencinger, Breda Pečan in Andreja Rihter.

Iz vrst SDS nadomestilo prejemajo Marjan Bezjak, France Cukjati (a le še mesec dni), Milan Čadež, Darko Menih, Rudolf Petan, Miro Petek, Peter Verlič in Milenko Ziherl. Od nekdanjih poslancev stranke Zares nadomestilo prejemajo Cveta Zalokar Oražem, Vito Rožej, Pavel Gantar, Gregor Golobič, Franco Juri, Franci Kek, Tadej Slapnik in Majda Širca.

Nadomestilo prejema tudi pet nekdanjih poslancev LDS, in sicer Anton Anderlič, Ljubo Germič, Milan Gumzar, Milan Jerič in Borut Sajovic. Prav tako so za nadomestilo zaprosili Bogdan Barovič, Mikran Györek, Zmago Jelinčič in Sara Viler iz SNS ter Joško Godec iz DeSUS-a in Gvido Kres iz SLS. Od nepovezanih poslancev nadomestilo prejemajo Andrej Magajna, Vili Rezman in Vili Trofenik.

Tudi nekateri ministri iz vlade Boruta Pahorja uveljavljajo pravico do nadomestila, in sicer Mitja Gaspari, Ljubica Jelušič, Franc Križanič, Igor Lukšič, Dorijan Marušič, Ivan Svetlik, Patrick Vlačič, Aleš Zalar, Roko Žarnić in Darja Radić.

Komentarjev 2
  • cirilyo 19:40 29.februar 2012.

    Zakon bi moral zapovedati, da tudi aktualni poslanci dobijo delo plačano po izvedenih projektih in ne s praskanjem po jajcih - tako doma kot v tujini. Iz prve reko mi na pamet skoči Thaler s svojim žrtjem kikirikijev in dolarji ...prikaži več v očeh. Vsi ostali paraziti razen nekaj izjem so si precej podobni. Torej, denar po projektu - me prav zanima kdo bi še rad imel željo vskočiti v parlament. Nadomestilo za bivše poslance - to pa je nepopisno, nepopisno, neopisljivo.

  • 1111 19:27 29.februar 2012.

    ...zakon treba spremenit...nobeden od teh krvosesov se tega ne bo odrekel...saj se jst tudi ne bi!! ZAKON!!!!!!