Slovenija
9886 ogledov

4th Pillar: Slovensko podjetje želi kos 450 milijard evrov vredne pogače

4th pillar četrti steber
1/7
Podjetje želi zbrati 12 milijonov evrov in z denarjem na noge postaviti kadrovsko platformo 4th Pillar oziroma četrti steber. Ta bo v pomoč tako podjetjem kot posameznikom, zagotavljajo.

Arhitekti projekta 4th Pillar poudarjajo, da so se v svojih karierah neštetokrat srečevali z vprašanji človeških virov in bili mnogokrat postavljeni pred zamudno nalogo zbiranja življenjepisov kandidatov, morali so ocenjevati njihove zmožnosti in jih kasneje kot zaposlene tudi ocenjevati in nagrajevati. Zato so se odločili razviti platformo 4th Pillar.

Podjetja, ki jo bodo vzela za svojo, bodo lahko na njej dobila vse potrebne podatke o delavcih.

S pomočjo tehnologije veriženja blokov bodo delavčevi podatki sami prihajali v njegovo digitalno denarnico. Ustvaril se bo torej nekakšen delovni potni list, kjer bodo podatki o delavcih razvrščeni glede na različna merila: delovno dobo, prisotnost na delu, izkušnje, izobrazba, dodatna znanja, znanja jezikov, prizadevnost in uspešnost pri delu …

Zaposleni pa si bodo na ta način gradili poklicno digitalno identiteto, pri čemer je pomembno, poudarjajo snovalci platforme, da bodo do nje dostopali le oni sami. Bodo pa lahko te podatke delili s potencialnimi drugimi delodajalci. Življenjepis ne bo več potreben, trdijo, ker v njem v veliko primerih podatki niso realni – sam o sebi pač lahko napišeš karkoli in to ni realna delovna zgodovina.

Delavci na vsebino svojega delovnega potnega lista ne bodo mogli neposredno vplivati, saj bo ocena temeljila na dejstvih iz njihove delovne zgodovine.

4th pillar četrti steber | Avtor: 4th Pillar 4th Pillar

Ustanovitelji platforme 4th Pillar: Roman Dobrina, Tali Režun, Dušan Lazar in Jaka Gornik.

Zunanji uporabniki platforme pa bodo imeli možnost brskanja po bazi podatkov in odkrivati posameznike glede na njihovo lokacijo, starost, znanje o delu, izkušnje in zaposlitveni status. Vse to seveda anonimno, brez osebnih podatkov.

"Sistem bo zagotovil samodejno nediskriminatorno individualno ovrednotenje, ki bo temeljilo na uvoženih podatkih, s čimer bo zaposlovanje lažje in preglednejše," pojasnjujejo v družbi.

Matej Gregorčič, Viberate Intervju Slovenija Matej Gregorčič, Viberate: Vsak dan se nam pridruži 1.500 ljudi, vsak mesec jim razdelimo 60 tisoč evrov

"Prihranki bodo veliki"

Prihranki za podjetja, ki bodo v svoje poslovanje integrirala ta koncept, bodo veliki, obljubljajo njegovi arhitekti.

"Na posameznega zaposlenega bo mesečni prihranek vsaj deset evrov, odpade namreč papirnato poslovanje z dokumenti, ni več potrebe po priporočeni pošti in podobnim. Sem seveda niso vključene transakcije, ki jih zaračunavajo banke in z uporabo platforme prav tako ne bi bile več potrebne. Odpadejo pa tudi vsa draga mednarodna bančna nakazila, čezmejna izplačila nagrad zaposlenim, posredovanje delovne dokumentacije in podobno," so za Žurnal24 povedali v podjetju.

4th pillar | Avtor:
Gledano s svetovne perspektive se v poslu z zaposlovanjem in kadrovanjem vsako leto obrne več kot 450 milijard evrov, kos te pogače bi si zase rada odrezala tudi ekipa 4th Pillar.

Ustvarjalci projekta še poudarjajo, da bi lahko, kot nakazuje že samo ime, 4th Pillar postal tudi četrti pokojninski steber: "Vanj bi se stekali kriptožetoni, ki bi jih zaposleni dobili od podjetja (nagrada za uspešnost, jubilejne nagrade, del variabilne plače, letni bonus), ali pa bi žetone kupili kot naložbo za svojo prihodnost oziroma čas upokojitve. Sistem bo namreč omogočal nakup in shranjevanje kriptovalute, ne pa tudi samega trgovanja z njo. Zaposleni bo lahko sam nadziral svoje kripto varčevanje, nagrade in zaslužke."

Toda najprej je treba zbrati denar

Sredstva za izdelavo in razvoj osnovne platforme so prispevali sami ustanovitelji podjetja. Denar za zagon in delovanje platforme pa bodo zbirali s prodajo kriptožetonov.

4th pillar četrti steber | Avtor:
Potekala bo v treh fazah. Prva, tako imenovano zgodnje zbiranje denarja, se je začela 20. januarja in bo trajala do 5. marca. K njej so povabili večje posameznike in predvsem podjetja, saj je minimalni prispevek 20 ETH, kar znaša nekaj več kot 13 tisoč evrov.

Podjetje, ki se bo za to odločilo, bo v zameno, poleg dostopa do platforme, dobilo 200 tisoč kriptožetonov Four, katerih začetna vrednost bo 0,1 evra. Nagradili pa jih bodo še s 50-odstotnim bonusom, kar pomeni še dodatnih 100 tisoč kriptožetonov Four.

Druga faza prodaje oziroma množična predprodaja, bo potekala od 5. marca do 2. aprila z minimalnim prispevkom 10 ETH. Vlagatelj bo poleg 100 tisoč Four žetonov dobil še 30-odstotni bonus oziroma dodatnih 30 tisoč žetonov.

Množična prodaja kriptožetonov – crowdsale – pa se bo začela 5. aprila. Na voljo bo 152 milijonov kriptožetonov Four, maksimalno število izdanih Four žetonov pa bo 400 milijonov.

Ekipa 4th Pillar bi na tak način rada zbrala 12 milijonov evrov.

denar dolar dolarji kalkulator Kakšen uspeh! Slovenija Slovenci v minuti in pol zbrali 5,4 milijona dolarjev

Ambiciozna časovnica projekta

Že čez dva meseca bo na voljo beta oblika platforme, ki bo že podpirala distribucijo žetonov Four, in sicer od delodajalca do zaposlenih, ki si bodo lahko začeli graditi 4. steber.

Letošnjo jesen načrtujejo sistem nadgraditi do te mere, da bo omogočal distribucijo podatkov od delodajalca do zaposlenih (denimo plačilne liste, pogodbe …). Zaposleni naj bi si na ta način že gradili profesionalno digitalno identiteto.

Predvidoma poleti naslednje leto pa naj bi bila omogočena tudi sinhronizacijo podatkov o posameznikih v organizacijah. Organizacije naj bi takrat same sinhronizirale baze podatkov in jih deloma prestavile na blockhain tehnologijo.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar The4thPillar
    The4thPillar 15:39 09.februar 2018.

    Pozdravljeni, hvala vsem za vaša mnenja. Naj dodamo da bo platforma Četrtega stebra razvita in delujoča do 2.4.18, torej 3 dni pred Public sale dogodkom. Več kot 8 mesecev razvoja in financiranja je bilo potrebno, da smo ustvarili platformo Četrtega ...prikaži več stebra, ki zagotavlja 100% kontrolo vsakega posameznika nad svojo denarnico in svojo lastno profesionalno digitalno identiteto. V produktnem dokumentu, ki je na voljo vsem: https://goo.gl/aFHCtE smo opredelili celoten potek implementacije projekta.

  • jakec1575 13:33 09.februar 2018.

    2. stvari. Varovanje osebnih podatkov. In se ena stvar. Nekdo, ki je v krizi, za katero ni kriv, bil morda pole leta ali eno leto na zavodu, bo imel to vse zabelezeno. pogajalska tocka za placo bo nizja. ali pa ...prikaži več recimo matere, ki nam dajejo otroke in so skupaj 2 ali 3 leta na porodniski. sam poznam ljudi, ki so vstali iz izgub mocnejsi, produktivnejsi in z vec izkusnje. Block ga bo pa kaznoval? Ker delodajalci bodo iskali zgolj top 5%. Ki jih seveda ne bodo dobili. ali pa tisti, ki si bodo hoteli

  • blebetalo 13:24 09.februar 2018.

    Nisem se mogel zadržati, pa bom pokomentiral - najdejo se tudi podjetja ali skupine, ki preko ICO-ja sprovedejo realno in otipljivo zgodbo. So pa redki. Sam sem sicer spodobno profitiral na takšni in podobnih zgodbah iz katerih se ni - ...prikaži več vsaj do danes v mnogih primerih - prav mnogo konkretnega razvilo. Vseeno pa mislim, da je treba vsakomur dati priložnost. Ideja se mi, zavoljo lastne profesije, zdi hudo dobra. Je pa vprašanje, ali bo tale ekipa zares realizirala svoj plan. Čas bo pokazal...