Slovenija
194 ogledov

50 mio. evrov za smučišče nad Bohinjem

smučanje Žurnal24 main
Konec leta naj bi se po razširjenih progah spustili prvi smučarji.

"Radi bi, da to sezono smučišče zaživi. Konec junija ali začetek julija bomo v vsakem primeru začeli dela. Očistiti je treba teren, požagati drevesa; upam, da nam bo do konca leta uspelo končati prvi del projekta. To pomeni postavitev prvih dveh gondolskih žičnic do vrha Koble, razširitev obstoječega smučišča, na tem delu pa tudi ureditev zasneževanja, v dolini pa postavitev garažne hiše. Naslednje leto bi naredili še povezavo na Slapnik in proti Sorici," optimistično razlaga idejni vodja projekta Boštjan Čokl.

Zakon tik pred sprejetjem

Ker nekateri kmetje in bivši lastniki smučišča Kobla nočejo prodati parcel, je poslanec Brane Golubovič predlagal popravke zakona o žičniških napravah za prevoz ljudi, ki bo omogočal razlastitev lastnikov, če bo za to izkazan javni interes. "Ta se izkaže tako, da država podpiše koncesijsko pogodbo z investitorjem, lokalna skupnost pa mora imeti sprejet ustrezen prostorski akt, ki za konkretno območje predvideva smučišče," pravi Golubovič. "Prepričan sem, da bo šla na osnovi tega zakona investicija naprej. V tem primeru ne gre za razlastitev lastnikov, ampak se ureja služnostna pravica, s katero se omogoča prehod prek spornih parcel," pravi bohinjski župan Franc Kramar.

V "španoviji" z Leitnerjem

Investicija je vredna 50 milijonov evrov. Denar bodo dobili iz tujine, zanašajo se tudi na nepovratna sredstva in posojila. "Večinski partner pri projektu je Leitner, drugi največji svetovni proizvajalec žičnic. To bo eno od najboljših smučišč v regiji. Leitner želi postaviti najsodobnejšo infrastrukturo in opremo, da bi jo lahko pokazal tudi drugim morebitnim partnerjem. V dolini je železnica, vlak pripelje praktično na smučišče, kar je z logističnega vidika izjemno pomembno," še pove Čokl.

Komentarjev 16
  • varan 16:50 20.maj 2013.

    Draga Melita, res ne poznam vaših lokalnih razmerij, toda prebiral sem diskreditacije "trmastega domačina", ki "ne da ene parcele". To je tako nizkotno in sploh ni osamljen primer v naši ljubi domovini, da se menda lahko oglasi tudi neBohinjec.Še ...prikaži veče posebej pa to narekuje praznično vzdušje ob največjem dosežku Slovenije od vstopa v EU, doseženem 1.mestu po koruptivnosti.Sicer pa ta isti članek, ki ga ponavljajoče objavljate, objavite v vašem občinskem glasilu, kjer se bo mogoče odzval kak primernejši bralec kot sem jaz.

  • nina 08:14 20.maj 2013.

    To bo za tajkunske elite,ki imajo denar za take športe za navadne državljane ga zmankuje že za kruh saj nemoreš verjet tovarne bomo pa zapirali super strategija bravo Slovenij KAR TAKO NAPREJ KRIZE BO KMALU KONEC ,KO IMAMO TAKE PAMETNJAKOVIČE ...prikaži več "Z DR. MAG. IN KAKO NATEGNITI NAROD,DA BO RAJA ŠE NAPREJ ŽIVELA RASKOŠNO TO JEslovenija izgubljena dežela na sončni strani alp pod oblaki.

  • Melita Štros 21:38 19.maj 2013.

    Dragi varan!Včasih je bil Triglav visok 2864 m in je še vedno. Kar pa se tiče triglavskega narodnega parka - očitno še nikoli niste bili v Bohinju, zato tudi ne veste, da bo in je smučišče izven območja TNP.<br ...prikaži večr />Od svežega lufta se pač ne da živeti. Dajati komentarje za stvari ki jih človek ne pozna je popoln nesmisel. Isto kot bi jaz "šimfala" kaj delajo Prekmurci, Štajerci, Korošci.... ali pa Ljubljančani, pa ne živim tam. Sama foušarija, tako kot vedno v tej dragi Sloveniji. Zato pa smo tam, kjer smo. In še to: pod psevdonimom lahko vsak pljuva po drugih, nima pa jajc, da bi povedal na glas in pod svojim pravim imenom.