Slovenija
35 ogledov

„54 let in nima kam“

Stavbenik Nataša Ručna
Stavbenik v stečaju. Na koprskem zavodu za zaposlovanje narašča število brezposelnih.

Kaj nas slikate, mi smo propadlo podjetje,“ nas je nagovoril delavec na gradbišču Stavbenika, za katerega je sodišče minulo sredo razglasilo stečaj. Po besedah Damjana Volfa iz Obalne sindikalne organizacije – KS 90 jih je polovica od nekaj več kot sto Stavbenikovih delavcev danes še delala na gradbišču stanovanjskega kompleksa ob Ferrarski cesti. Druga polovica jih je na čakanju doma, dokler se jim ne izteče 15-dnevni odpovedni rok.
Novih služb ni

Pravkar je bil pri meni 54-letni Stavbenikov delavec, ki je zaprosil izredno za denarno pomoč. Ni še dovolj star, da bi bil zaščitena kategorija, novo službo pa bo tudi težko našel,“ razlaga sindikalist. Na Primorskem po propadu Primorja, Kraškega zidarja in zdaj še Stavbenika ni nobenega večjega gradbenega podjetja več. Stavbenik. delavcem dolguje še novembrsko plačo, del nadomestila za dopust in odpravnino, kar pomeni, da za razliko od drugih propadlih gradbenih zgodb, tu vsaj ni šlo za večje opeharjenje delavcev. Stečajni upravitelj Valter Stepan je povedal, da se še ni dokončno odločil, koliko delavcev bo ponovno zaposlil za dokončanje gradbenih projektov, ki so blizu sklepni fazi.

Brezposelnost narašča

Ob koncu oktobra je bilo na območni službi Zavoda za zaposlovanje Koper prijavljenih 7.136 brezposelnih. „Stečaj Stavbenika bo prav gotovo vplival na povišanje števila brezposelnih oseb, predvidevamo, da jih bo ob koncu letošnjega leta v evidencah več kot 7.200,“ pove Daira Balta iz koprske enote zavoda. Dodaja še, da se od letošnjega junija brezposelnost na območju Kopra spet povečuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.