Slovenija
2838 ogledov

Namesto v zapor v službo

Goran Klemenčič Anže Petkovšek
Minister za pravosodje je prepričan, da se bo število zapornih kazni in povratnikov zmanjšalo.

Danes je v Celju potekala slovesnost ob otvoritvi Uprave za probacijo, katere namen je, da kaznovana oseba ostane v okolju, kjer živi in deluje, hkrati pa je omejena s tem, da mora izpolniti določene obveznosti. 

"Te naloge so v preteklosti reševali centri za socialno delo, bile so izjemno razpršene po centrih, kjer se je izvajala različna praksa, različna obravnava," je za Val 202 povedala vodja uprave Danijela Mrhar Prelić. "To sedaj prihaja k nam."

Notranji minister Goran Klemenčič meni, da bodo sodišča namesto zapornih odslej izrekala več alternativnih kazni. "Sodišča bodo izrekala manj kratkotrajnih zapornih kazni, ki so neučinkovita, pa tudi stanejo državo," je povedal na slovesnosti. "Izkušnje iz tujine kažejo, da se s probacijo, ki deluje, zmanjša ševilo ljudi v zaporih, hkrati pa se zmanjša število povratnikov."

Vključeni v družbo

Tako Slovenija po navedbah ministrstva za pravosodje sledi cilju, da se osebe, ki so obsojene na krajše zaporne kazni, ne izvzame iz družbe in se jim tako še dodatno oteži položaja, kar naj bi ugodno vplivalo na to, da takšne osebe ne bodo ponovile kaznivih dejanj. 

Upravo za probacijo sestavljajo centralna enota in pet probacijskih enot s sedeži v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru in Novem mestu.

Pomoč pri razreševanju osebnih stisk

Uprava bo s strokovno obravnavo osebam, ki so v probacijo vključene po kazenskem zakoniku, nudila pomoč pri identifikaciji vzrokov, ki so vplivali na storitev kaznivega dejanja. Prav tako bo nudila opmoč pri njihovem odpravljanju, pri razreševanju osebnih stisk in težav, urejanju življenjskih okoliščin in vzpostavljanju sprejemljivih oblik vedenja. 

Dob zapor  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"Strokovna obravnava bo lahko vključevala tudi spremljanje vedenja oseb v različnih življenjskih okoljih z namenom prepoznavanja in odpravljanja tistih oblik vedenja, ki ovirajo uspešno vključevanje v družbo," še navajajo pri ministrstvu za pravosodje. 

Podlaga za ustanovitev uprave je "Akcijski načrt ustanovitve probacijske službe s predlogom potrebnih institucionalnih in normativnih sprememb", ki ga je vlada sprejela junija 2016. Na njegovi podlagi je bil sprejet zakon o probaciji, ki ga je državni zakon sprejel na majski seji lansko leto. V veljavo je stopil 17. junija 2017, uporabljati pa se bo začel 1. aprila 2018.

56 zaposlitev do leta 2020

Stroški za delovanje uprave za probacijo v letu 2018 so po navedbah STA ocenjeni na nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, v letu 2020 pa na nekaj manj kot 2,6 milijona. Skupni kadrovski načrt predvideva 56 zaposlitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • janez86 20:06 03.april 2018.

    Vrana vrani. ...

  • Avatar Leon
    Leon 17:59 03.april 2018.

    "Sodišča bodo izrekala manj kratkotrajnih zapornih kazni, ki so neučinkovita, pa tudi stanejo državo," ....bla,bal,bla g. Klemenčič , vsi ti majhni lopovi ne bi kradli ,če bi imeli službo ! Torej bo zakonodaja ustrezna za velike lopove ,ki bodo dobili ...prikaži več nižje kazni ,da bodo še naprej v svojih službah opravljali svoja umazana posla ! To je predvsem ,korupcija, nepotizem ,lobiranje ................imam prav ?