Slovenija
35 ogledov

60-letniki najbolj samozavestni

Moški vrh samozavesti dosežejo prej kot ženske. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
S starostjo se samozavest viša, po 60. letu pa začne upadati. Moški so samozavestnejši.

Najbolj samozavestni so bogati in poročeni moški, ki se bližajo upokojitvi, ugotavljajo avtorji raziskave, ki so jo izvedli med 3.617 Američani v letih 1986 in 2002, piše Daily Telegraph.

Po tej dopolnjeni starosti se, zaradi upokojitve in pešajočega zdravja, začne njihova samopodoba krhati. Starostna meja je po mnenju avtorjev povezana z občutkom stabilnosti in varnosti, ki jo pri tej starosti posamezniki dosežejo.

Znanstveniki so anketirali posameznike in posameznice med 25. in 104. letom ter ugotovili, da imajo mladi odrasli najnižjo samopodobo. Manj samozavestne so tudi ženske, ki moške, po meri samozavesti, ujamejo šele pri 80. in 90. letu starosti.

Obstaja tudi povezava med izobrazbo, prihodkom, zdravjem in zaposlitvenim statusom, ki pa še ni čisto jasna. Bogastvo in dobro zdravje sta na primer lahko povezana, a tega ni možno trditi z gotovostjo.

Beli in temnopolti ljudje so imeli podobno stopnjo samozavesti, ki pa z leti hitreje upada pri slednjih. Tudi ljudje, ki so bili v srečnih razmerjih, so imeli boljšo samopodobo, a se jim je po 60. letu vseeno poslabšala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.