Slovenija
11398 ogledov

75 intelektualcev proti Janševi vladi

Janez Janša, Zvonko Černač in Jelka Godec na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
75 uglednih imen iz znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem bivših rektoric in rektorjev, v javnem pismu svari pred posledicami Janševe vlade.

75 intelektualcev se je s pismom proti vladi Janeza Janše obrnilo na javnost. "Podpisnice in podpisniki tega poziva smo resno zaskrbljeni vpričo trenutnih političnih dogovorov ob nastajanju Janševe koalicije, saj menimo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav članic Evropske unije, ki so danes na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic," so zapisali. 

Janez Janša Slovenija Prihaja teden odločitev, izstopov in prestopov

Našteli so sedem razlogov zaradi katerih menijo, da je vlada pod vodstvom Janeza Janše nesprejemljiva:
"Prvič, nesprejemljiva je zaradi političnih vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi.

Drugič, nesprejemljiva je ekonomsko in socialno, ker želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva, svoj škodljiv vpliv na domače gospodarstvo in socialo pa je že dokazala v letih, ko smo v Sloveniji imeli prvo in drugo Janševo vlado.

Tretjič, nesprejemljiva je z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazala, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na klimatske spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve. Naša država bi postala s takšno koalicijsko vlado edinstvena v Evropski uniji!

Četrtič, nesprejemljiva je z vidika politične in medijske kulture, saj se poslužuje odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznic in posameznikov ali političnih nasprotnic in nasprotnikov.

Petič, nesprejemljiva je zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in končno tudi zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov.

Šestič, nesprejemljiva je zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene.

Sedmič, popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost, ki sta nujni pogoj za obstoj pravne države in demokracije, pa tudi za boj proti korupciji."

 

Pismo so podpisali:
Ddr. Rudi Rizman, dr. Milica Antić Gaber, dr. Ljubo Bavcon, dr. Anton Bebler, dr. Milena Mileva Blažić, dr. Rado Bohinc, dr. Valentin Bucik, dr. Lucija Čok, dr. Nenad Čuš Babič, dr. Božidar Debenjak, dr. Srečo Dragoš, dr. Božidar Flajšman, dr. Miha Fošnarič, dr. Peter Glavič, dr. Tatjana Greif, dr. Tomaž Grušovnik, dr. Spomenka Hribar, dr. Hajdeja Iglič, dr. Vlasta Jalušič, dr. Maca Jogan, dr. Dušan Keber, dr. Darja Kerec, dr. Rudi Klanjšek, dr. Andreja Kocijančič, ddr. Zdenko Kodelja, dr. Bogomir Kovač, dr. Gorazd Kovačič, dr. Matjaž Krajnc, dr. Ivan Kristan, dr. Roman Kuhar, dr. Vesna Leskošek, dr. Metka Mencin, dr. Jože Mencinger, dr. Vlado Miheljak, dr. Vesna Mikolič, dr. Zdravko Mlinar, dr. Rajko Muršič, dr. Boris A. Novak, dr. Luka Omladič, dr. Neda Pagon, dr. Stane Pejovnik, dr. Dragan Petrovec, dr. Jože Pirjevec, dr. Marko Polič, dr. Barbara Rajgelj, dr. Danijel Rebolj, dr. Božo Repe, dr. Rado Riha, dr. Jana Rošker, dr. Andrej Rus, Stane Saksida, dr. Renata Salecl, dr. Mitja Sardoč, dr. Peter Simonič, dr. Boris Sket, dr. Božidar Slapšak, dr. Svetlana Slapšak, dr. Slavko Splichal, dr. Ivan Svetlik, dr. Marjan Šimenc, dr. Iztok Šori, dr. Renata Šribar, dr. Darko Štrajn, dr. Jelica Šumič Riha, dr. Marina Tavčar Krajnc, dr. Niko Toš, dr. Vito Turk, dr. Samo Uhan, dr. Andrej Ule, dr. Mirjana Ule, dr. Boris Vezjak, dr. Aleš Vodopivec, dr. Peter Vodopivec, dr. Simona Zavratnik, dr. Pavel Zgaga.

"Gre le za računico lastnega preživetja"

Podpisniki so prepričani, da stranke, ki želijo skleniti pakt s SDS, kar podpira tudi predsednik republike, "tega ne počnejo zaradi ničesar drugega kot lastnih političnih računic ali logike preživetja, kar pomeni, da bi vodenje Slovenije v celoti prepustili mešetarjenju s strankarskimi interesi namesto skrbi za dobrobit državljank in državljanov."

Glede na izkušnjo z delovanjem prve in druge Janševe vlade, domnevajo, da izogibanje predčasnim volitvam ne bo pripeljalo do večje stabilnosti in razcveta, ampak kvečjemu do novih konfliktnih stanj v različnih sferah družbenega sistema.

"Janševa politika predstavlja nevaren nacionalizem skrajne desnice"

"Končno pa velja, da je v domači praksi tip politike, kot je Janšev, navkljub zmedeni situaciji v Evropi, že prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, a je s pomočjo nekaterih oportunističnih množičnih medijev pri nas še vedno dojet kot "desnosredinski". Pasivna medijska podpora avtoritarnim težnjam, retoriki odkritega sovraštva in razrastu propagandnih medijev z denarjem tujih političnih botrov zato utira pot normalizaciji škandalozne in nedopustne politične prakse," so še zapisali v pismu. 

V zaključku pojasnijo še, da se zavedajo svojega omejenega vpliva in okoliščine ter, da javnost dosežejo le s pomočjo novinark in novinarjev. S tem pismom tako želijo "pozvati vse razumne dejavnike v politični sferi, da storijo vse za obvarovanje občutljive slovenske demokracije pred grozečo avtoritarno oblastjo."

Komentarjev 90
  • fenix09 06:19 18.februar 2020.

    Ne maram JJ. In z grenkobo priznam, da sem nekoč dal glas levi politični oblasti. Zelo mi je žal, ker sem kmalu uvidel, da sem se motil. Najvijam za desno vlado in če bo skrajno desna vlada me ne bo ...prikaži več nič motilo. Leva politična usmeritev je rana rak družbe. so podporniki lenuhov in lopovov. Levičarji če imate jaj** me prepričajte kaj je tako dobrega v vašem načinu mišljenja. Pa nemi pridigat o neki strpnosti in humanosti, ker to je vse ena sama neumnost...

  • Avatar vec
    vec 00:22 18.februar 2020.

    Če naredimo, pa ne bodo pustili, revizijo vseh doktoratov in magisterijev pa tudi faks diplom, jih ne ostane 40% ki so si pošteno pridobili titule, vsi ostali so samo hodili nekam, kjer če si bil prisoten si naredil, vsake tolk ...prikaži več časa so katerega iz politićnih ali redbinskih ratzlogov vrgli, ampak večina je naredila. ZA zdravnike pa to ne velja, tam je bila procedura striktna, vsi ostali doktorji pa po domače.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 23:17 17.februar 2020.

    To so sami starčki nekdanji udbaši!! To je Kučanova partijska garda,ki se močno boji za svoje privilegije!! Mladina nam odhaja in to visokoizobražena tukaj pa mlatijo prazno slamo STARČKI,ki bi morali poskrbeti,da imajo sveže "plenice" ne pa da se mešajo ...prikaži več v politiko!! Seveda jim paše "rdeča diktatura"!!