Slovenija
3807 ogledov

Prihaja teden odločitev, izstopov in prestopov

Janez Janša Anže Petkovšek
Janša ima več odprtih vprašanj z vsako od strank posebej.

Do konca tega tedna naj bi bilo načelno znano, ali bo predsednik Borut Pahor po drugem krogu posvetovanj mandat lahko podelil predsedniku največje parlamentarne stranke SDS Janezu Janši, ki se za oblikovanje nove koalicije pogaja s SMC, NSi in DeSUS. "V kolikor se bo predsednik republike odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora," sporočajo z urada predsednika države. 

Janša: Četrte predčasne volitve so po vsej verjetnosti blizu

Po tem, ko so stranke Janši posredovale svoje vsebinske zahteve za vstop v koalicijo, je prvak SDS četrtek ocenil, da "kar zadeva vsebino, je možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo reševala tekoče težave." Glede finančnih učinkov zahtev pa poudaril, da "vseh želja ne bo mogoče izpolniti," zato bo treba postaviti prioritete. 

Tri dni kasneje, na sobotni svečani akademiji ob 31. letnici ustanovitve SDS pa je Janez Janša med drugim dejal, da smo v Sloveniji doslej šli "trikrat zaporedoma na predčasne volitve, tudi četrte so blizu, po vsej verjetnosti," kar pomeni, da zagotovil o sestavi nove koalicije še nima. 

Janša ima več odprtih vprašanj z vsako od strank posebej.

SMC: Kdo bo izstopil in kdo prestopil?

V SMC, kjer sta nestrinjanje s sodelovanjem v Janševi vladi jasno izrazila dva pomembna člana, podpredsednica Ksenija Klampfer in ustanovitelj stranke Miro Cerar, bosta v tem tednu zasedala izvršni odbor in svet stranke. Po sestankih organov stranke naj bi bilo znano, ali se je SMC dokončno odločil za koalicijo z Janšo, tej odločitvi pa naj bi sledil izstop ali dva in morda tudi prestop. Kot je včeraj za TV Slovenija dejal Šarec, naj bi se SMC z drugo stranjo pogajal že dlje časa. 

Marjan Šarec Razkril Slovenija Šarec povedal, kdaj se mu je posvetilo, kaj mu počne Janša

SMC skuša prepričati še SAB

Stranke, ki se pogajajo o novi vladi, imajo skupaj 48 glasov, zato je pomemben vsak glas.
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je prejšnji teden sestal z dvema poslancema SAB, ki nja bi ju skušal prepričati, da podpreta Janševo vlado. Oba sta nato sta zanikala, da bi bila pripravljena prestopiti v koalicijo Janeza Janše, iz SAB pa so sporočili, da "za stranko SAB politike, ki pod vprašaj postavljajo javno zdravstvo, javno šolstvo, vrednote NOB in človekove pravice, niso sprejemljive. Drži pa dejstvo, da se v poslanski skupini o glasovanju o morebitni novi vladi pod vodstvom Janeza Janše še nismo pogovarjali."

 

DeSUS: Pičeva Janši postavila ultimat

Dan po tem, ko je predsednik SDS javno poudaril, da za vse interese strank s katerimi se pogaja, ne bo dovolj denarja, je nova predsednic DeSUS Aleksandra Pivec javno objavila zahteve svoje stranke za vstop v koalicijo, vredne dve milijardi evrov.

Pivčeva se je prav tako odzvala na sobotni govor predsednika SDS, ki je tiste, ki zavračajo sodelovanje  s SDS pozval, da  "po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in da se obrnejo k prihodnosti" ter predsednika vlade Marjana Šarca primerjan z oslom, ki našemljen v konja tekmuje na konjskih dirkah in ne more zmagati. "Od potencialnih koalicijskih partnerjev pričakujemo, da se osredotočajo na oblikovanje skupnih rešitev in vzdržijo vseh besed in dejanj, ki bi delili našo družbo," je zapisala Pivčeva in poudarila, da "enako kot vsebina je za uspešno vodenje države namreč pomembna sinergija med partnerji, medsebojno spoštovanje in ustvarjanje pozitivne klime v družbi."

Neposlušni tudi v NSi 

Vsem trem strankam, ki se pogajajo z Janšo, naj bi bila skupni cilj, da si v novi vladi izborijo več ministrskih mest kot jih bo imela SDS in s tem preprečijo možnost preglasovanja. Kot je napovedal Janša, se bodo ministrski položaji delili glede na število mandatov, SDS jih ima 26, NSi, SMC in DeSUS pa skupaj 22. Janša tudi zahteva, da vsi predsedniki strank v novi koaliciji zasedejo eno od ministrskih mest in s tem prevzamejo del odgovornosti v vladi. S tem se po neuradnih informacijah naj ne bi strinjali v NSi, kjer si prizadevajo, da bi njihov predsednik Matej Tonin zasedel mesto predsednika državnega zbora s čemer bi NSi zadržal določeno distanco do Janševe vlade. 

 

Komentarjev 5
  • Ender3 12:39 17.februar 2020.

    TwiTo že prešteva denar, s katerim si bo kupil tiste fiktivne volilce za 25% zmago. A bojte se lakote,koronavirusa in JJ!.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:04 17.februar 2020.

    [ Prihaja teden odločitev, izstopov in prestopov ] ... v oslovo senco.

  • Silva Drevensek 11:39 17.februar 2020.

    volilci vas niso volili zato da bi se prerekali s kom bo kdo v vladi,ampak za dobrobit Slovenije in Slovencev,kdor pač ne najde kompromisov naj zgine iz politike,očitno se jim gre samo za stolčke