Slovenija
18644 ogledov

Ko je Janša omenil osla, dvorana bučno zaploskala

Janez Janša Anže Petkovšek
Rojstnodnevno proslavo prvak SDS izkoristil za premierski manifest.

V Murski Soboti je potekala slavnostna akademija stranke SDS v počastitev 31. obletnice ustanovitve stranke, ki jo zadnjih 27 let vodi Janez Janša. Na proslavi je dolgoletni prvak stranke v govoru nanizal oris stanja v Sloveniji skozi svoje oči in dal vedeti, kako bi morala izgledati država, da bi izpolnili plebiscitne sanje. Kot je dejal, je ideologija stranke SDS v resnici slovenska ustava in da bi morale to začeti spoštovati tudi druge stranke.

Njegov govor je minil v izmenjevanju nizanja problemov v državi na različnih področjih, ki so po njegovem mnenju odraz slabega vodenja. Pri tem se je dotaknil številnih področij, od koronavirusa, zdravstva, prometa, stanovanjske politike do ideoloških delitev. Pod črto gre pri vladi Marjana Šarca po mnenju Janše za "leto izgubljenih priložnosti zaradi nespametnega, nerazumnega, lahko bi rekli rasističnega izključevanja."

Janša je omenil, da si želijo sile iz ozadja vedno vplivati na rezultat volitev po volitvah. Po dobro meso se gre k mesarju, kvalitetno pohištvo se nabavi pri mizarju, pri nas pa lahko vlado vodi vsak, ne glede na znanje, izkušnje "in popravne izpite", je dejal Janša z jasno uperjeno puščico proti aktualnemu premieru Marjanu Šarcu.

Janša je nadalje izrazil prepričanje, da je se že več let pri nas ponavlja vzorec, ko sile iz ozadja nekaj tednov pred volitvami predstavijo nov obraz, ki se volivcem kaže kot tretja, boljša pot, a se hitro izkaže, da temu ni tako. "Popolnoma jasno je, da je nesposobna vlada v Sloveniji vedno interes ozadij, ki nato vladajo prek vlade ali celo mimo nje," je dejal.

"Trikrat zapored smo šli na predčasne volitve, četrte so blizu po vsej verjetnosti in grem stavit s komerkoli, da bomo spet priča podobnemu vzorcu," je dodal. Ali ta stavek pomeni, da so pogajanja z NSi, Desus in SMC obsojena na propad, ni dodatno pojasnjeval. 

"Osla lahko našemite v konja. Če to naredite dobro, ga lahko naivnemu kupcu na sejmu prodate, a na konjski dirki ne morete zmagati."

Janša je citiral "arabski pregovor" in zanj požel bučen aplavz

Janša je v govoru sicer večkrat omenil medije, ki da ne poročajo o nekaterih za državo pomembnih stvareh. Ob tem je omenil koronavirus, ki da se ga države okoli nas lotevajo s precej večjo resnostjo in z ustanavljanjem kriznih štabov, pri nas pa kot da se ne zavedamo nevarnosti. Ošvrknil je odločitev naše države, da donira 1,2 milijona zaščitnih mask Kitajcem. "Hvalevredna solidarnostna gesta, samo upamo, da jih je kakih dva milijona ostalo tudi za Slovence," je ob tem dodal. 

Predsednik SDS je izrazil mnenje, ki da si ga deli z večino gospodarstvenikov in sicer, da se naša država v resnici deli na "dve politični rasi".

"Danes v Sloveniji obstaja temeljna delitev na dve politični rasi. Prva misli, verjame in deluje v skladu s tem, da denar raste na drevesu, in druga, ki ve, da je potrebno denar zaslužiti! To je temeljna delitev, ki pa v javnosti in medijih dobi druge barve." Po njegovem mnenju je ustvarjanje ugodnih pogojev za rast gospodarstvo temeljnega pomena za večjo blaginjo, v tej smeri pa bi morali podvzeti vrsto ukrepov - zmanjšanje števila predpisov in zakonov, spoštovanje enakosti, decentralizacija ... Če bi v SDS vodili vlado, bi kadrovali po sposobnostih in ne izključevanju, je zatrdil. Ob tem je zagotovil, da je stranka vedno pripravljena na sodelovanje z drugimi strankami na osnovi ustavnih vrednost in spoštovanju ustave. 

"Prva misli, verjame in deluje v skladu s tem, da denar rase na drevesih, in druga, ki ve, da je denar treba zaslužiti."

Janša o dveh "političnih rasah"

"Vabimo vse tiste, ki zavračajo sodelovanje, da po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in se obrnejo k prihodnosti. Samo tako bo Slovenija lahko zaživela plebiscitne sanje," je bil eden zaključnih stavkov, ki ga je ponovno presekal aplavz v dvorani. 

"Vabimo vse tiste, ki zavračajo sodelovanje, da po 75 letih pridejo iz gozdov, nehajo živeti v preteklosti in se obrnejo k prihodnosti."

Janša pravi, da je SDS pripravljen na sodelovanje

Končal je z besedami: "Bog živi našo domovino, bog živi ves slovenski svet."

Poker z visokimi vložki postaja vse bolj vroč

V bližnjih Radencih so še pred večerno akademijo v Murski Soboti potekala srečanja strankarskih teles, med drugim se je sestal svet stranke. Kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, je bila dvorana tamkajšnjega hotela premajhna za vse sodelujoče. 

Večerna akademija je bila zanimiva v luči političnega dogajanja v Sloveniji. Mnogi so pričakovali, da bo iz nagovora Janeza Janše mogoče dobiti pojasnila, v kateri točki so trenutno pogovori, ki jih SDS vodi o osnovanju nove vladne koalicije, potem ko je razpadla vlada Marjana Šarca iz LMŠ.

Janez Janša Odzivi Slovenija Janez Janša o Šarčevem zapisu: Kriči in se smeši

V SDS sicer zatrjujejo, da se enako intentzivno pripravljajo tudi na predčasne volitve, če bi pogovori z SMC, NSi, Desus in padli v vodo. Vodja SDS Janez Janša je v četrtek javno povedal, da je glede na dosedanje razgovore pod določenimi pogoji mogoče ustanoviti novo koalicijo. Obetajo se mu tudi kakšen glas iz vrst poslancev stranke SAB Alenke Bratušek.

V petek se je nadaljeval spopad po družabnih omrežjih med Janšo in premierjem Šarcem, potem ko je ta izrazil mnenje, da bo vlada pod morebitnim vodstvom SDS podrejena madžarskim interesom zaradi odvisnosti omenjene stranke od finančnih vložkov iz kroga madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Zato je poslanska skupina LMŠ včeraj tudi zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za kulturo o vplivih madžarskega financiranja slovenskih medijev.

Janša se je na obtožbe odzval z mnenjem, da so Šarcevi odzivi po razpadu njegove koalicije "patetični." 

Nacionalni preiskovalni urad je sicer potrdil, da vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev, ki so blizu SDS.

SDS Slovenija NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

Včeraj je še vedno odmeval tudi četrtkov osoren odziv Janše na vprašanje novinarke Dnevnika, ko ga je ta vprašala, o čem se bodo pogovarjali danes. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 18:14 16.februar 2020.

    Janša je heroj,mit in živa legenda.Največ je pripomogel k samostojnosti izpod komunističnega jarma.

  • Janez 16:01 16.februar 2020.

    Janša+Šiško+Varda=demokradiktatura

  • Janez 16:00 16.februar 2020.

    Janša+Šiško+Varda= kristalna noč=enoumje=diktatura