Slovenija
12233 ogledov

Šarec: Počivalšek je zatrjeval, da se ne pogovarja z SDS

Marjan Šarec Anže Petkovšek
Premier v odstopu Marjan Šarec meni, da še vedno obstaja možnost, da volitve bodo, "ne bi rekel, da je že vse odločeno".

Marjan Šarec je v intervjuju za sobotno prilogo Večera zatrdil, da je bila odločitev za odstop premišljena. Oceno, da ni premislil poti do predčasnih volitev, ampak je v improligi, pa je pripisal podcenjevanju njega kot politika in človeka.

Na ugotovitev, da je še na predvečer novega leta v enem od intervjujev zatrdil, da sam vlade gotovo ne bo rušil, je dejal, da je tudi ni, pač pa so jo zrušili tisti, ki niso razumeli, da je manjšinska vlada naporna. "In včasih ne gre drugače, kot da stisneš tipko reset in restart. Do te točke smo prišli," je dejal. Hkrati pa je zatrdil, da z njegove strani do koalicijskih partnerjev ni zamer.

Po njegovih besedah še vedno obstaja možnost, da volitve bodo, "ne bi rekel, da je že vse odločeno". "Če bi se partnerji držali tega, kar so govorili pred volitvami 2018 in po njih, bi bilo že jasno, da gremo na predčasne volitve."

Tudi ni prepričan, da se predsednica DeSUS Aleksandra Pivec oklepa vlade pod vodstvom SDS. "Res pa je, dlje ko bo sedela na tistih pogajanjih, bolj bo pripoznana kot del tiste koalicije."

Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj pa druge možnosti?

Na vprašanja o možnosti drugačne koalicije je med drugim dejal, da z Levico nima težav, pod pogojem, da je Luka Mesec minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj bi v tem primeru razumel, kaj je v nacionalnem interesu in koliko časa traja, da kaj premakneš.

O SMC in ponujenem sodelovanju z njimi je dejal, da mu je predsednik stranke Zdravko Počivalšek zatrjeval, da se ne pogovarja z drugo stranjo, a da je očitno, da se je. Poslance SMC ceni kot kakovostne politike. "SMC ne gledamo z zamero, a bistvena je uskladitev pri oceni in zavezi, da ne gremo v vlado, ki bi jo vodil Janez Janša," je dejal. Obenem pa je navedel, da tudi vsi poslanci in člani LMŠ ne skačejo ravno od veselja, ko govori o povezovanju in združevanju.

Po njegovih besedah je sicer zmotno misliti, da bi se ob volilni navezi LMŠ, SMC, SAB in DeSUS glasovi kar seštevali. "Verjetno bi jaz kakšnega svojega izgubil," je dejal.

Janez Janša Odzivi Slovenija Janez Janša o Šarčevem zapisu: Kriči in se smeši

Na vprašanje, ali bo ministrico za delo Ksenijo Klampfer, ki je izstopila iz SMC, vzel v LMŠ, je odgovoril: "Če bo želela in bo sledila našim vrednotam, zakaj pa ne?"

Postavil se je za svojega državnega sekretarja Damirja Črnčeca in zanikal njegov močan vpliv. "Gospoda Črnčeca se ves čas, odkar sem prevzel vlado načrtno demonizira in slika kot nekakšnega Mefista. Za zdaj ni nobenih indicev, da bi Črnčec škodoval državi. Zaletavanje v ta zid je v bistvu tudi nespoštovanje mene in mojih odločitev, ker pač sam kadrujem ljudi."

Sicer pa je Šarec v petek v izjavi ob robu varnostne konference v Münchnu izrecno poudaril, da Črnčec "z Mercatorjem nima popolnoma nič". "To je neka za lase privlečena zgodba, ki jo lansirajo ravno člani Knovsa," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • tomazz 15:23 26.februar 2020.

    Če bi I. Mlakar kandidiral bi bil gotovo izvoljen, zabave bi bilo pa še več kot Pahorju. Ma niso vsi igralci neumni ,,,

  • mirror 09:31 16.februar 2020.

    Naš bivši predsednik vlade je bil samo govornik na vsaki proslavi NOB. Ta tudi še ni prišel iz gmajne. To je vse kar je delal in naredil. Vse ,samo da ni Janša.

  • mirror 09:29 16.februar 2020.

    Šarec, daj utihni. Nisi več predsednik vlade. Odstopil si, zamočil si in nimaš več nobene besede.