Slovenija
15296 ogledov

Šarec še upa na sodelovanje med LMŠ in SMC

Marjan Šarec Profimedia
Pogovori še tečejo, poudarja predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Ker pogovori še tečejo, možnost sodelovanja med LMŠ in SMC še ni pokopana. "Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi," je v izjavi za medije ob robu podelitve nagrad zlati kamen dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Od SMC še ni dobil nikakršnih zagotovil. LMŠ pa si po njegovih besedah ne more privoščiti, "da se eventualno po volitvah pol te združene celote odloči, da bo šlo na pogajanja za desno vlado".

Pogajalski ekipi sta se sestali v ponedeljek, nato pa je LMŠ po njegovih besedah predložila svoj predlog sodelovanja, ki ga SMC zdaj pregleduje. "Tako da nikamor ne hitimo. To je le treba v miru prebrati, pregledati in tako naprej," je miril. Šlo naj bi za predlog o sestavi kandidatne liste. Možnost, da bi stranki prispevali vsaka polovico kandidatov, bo težka, pravi Šarec, "ker naša izhodišča niso enaka". Polovična razdelitev kandidatnih list naj bi bila namreč želja SMC, medtem ko naj bi se LMŠ nagibala k temu, da bi stranki SMC prepustila le tretjino mest. Šarec danes o podrobnostih ni želel govoriti in druge možnosti prepušča pogajanjem.

"Moramo vedeti, da se trenutno odvija precej v slovenski politiki na obeh straneh. Zadnjič sem ugotavljal, da se z vsakim sedenjem za mizo s SDS seveda zaupanje naših ljudi nekoliko zmanjšuje, ampak to seveda ni pomenilo, da so zadeve že pokopane," je dejal, a dodal, da je težje, dokler tečejo pogovori na desni strani. Neuradno je sicer slišati, da naj bi bila razhajanja tudi o imenu skupne liste.

Pogajanj med SMC, NSi, DeSUS in SDS o novi vladi ni želel komentirati, ponovil je le oceno, da so volitve edina poštena možnost, "vse drugo vidimo kot ohranjanje pozicij in statusa quo".

Komentiral je tudi stališče nekdanjega predsednika SMC Mira Cerarja, ki je zavrnil sodelovanje v morebitni vladi Janeza Janše. Po Šarčevih besedah je Cerar pokazal "dostojanstvo, da je konsisteneten, da to, kar je govoril leta 2018, še vedno drži" in zaradi tega "mu lahko izrazim veliko spoštovanje".

Slovenija SDS: Šele ko bo jasno, koliko imamo glasov, bo stekel tretji krog

Šarec se ne misli opravičiti

Vnovič je komentiral tudi grožnjo SDS s tožbo, če se jim ne bo opravičil za javno izrečene besede o njih. Najprej se je obregnil ob zapis SDS na Twitterju, v katerem so v ponedeljek zapisali, da je uradno zahtevo za preklic izjave dobil pred dnevi: "Datum tvita in datum prejema je enak. Torej že ta podatek ne drži."

Izpostavil je, da se nikomur ne misli opravičiti. To se bo po njegovih besedah morda zgodilo tistega dne, ko se bo poslanec SDS Žan Mahnič vzdržal nekaterih svojih izjav "in se bo on kdaj opravičil in ko se bo še nešteto drugih poslancev zavedalo, da mora v slovenski politiki prevladati končno bolj kulturni diskurz. Tako da me ne skrbi, da bi se moral kaj kmalu opravičiti," je dodal.

SDS je zmotila Šarčeva izjava, predvajana v oddajah TV Dnevnik in TV Odmevi konec januarja. V izjavi je Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja sovražni govor in se financira iz Madžarske. Očitke o slednjem so v stranki že večkrat zavrnili. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) sicer vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. Podrobnosti ne razkrivajo.

Pivčeva: Odločilna bodo programska izhodišča

DeSUS, Aleksandra Pivec | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je prepričana, da bodo za odločitev o tretjem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS glede morebitnega oblikovanja nove vlade po odstopu premierja Marjana Šarca odločilna programska izhodišča in prioritete, ki jih stranke oblikujejo v teh dneh. V stranki se sicer pripravljajo tudi na predčasne volitve.

Poudarila je, da nobena nova vlada ne bo imela nobenega smisla, če ne bo zastavljena projektno in ne bo do konca mandata sposobna izvesti zadanih prioritet. "Po tem, ko bodo posamezni prioritetni predlogi zloženi skupaj, bo moč oceniti, ali si sploh pridemo blizu s programskimi izhodišči," je poudarila. Šele nato pa bo po njenih besedah odločeno, ali nadaljujejo s pogovori v tretjem krogu, v katerem bi govorili tudi o kadrovskih zadevah.

Medtem ko Pivčeva ni želela komentirati polemik v SMC glede vstopa v Janševo vlado, je bil bolj zgovoren poslanec DeSUS Robert Polnar. Glede na to, da ima SMC "zelo solidno poslansko skupino in tudi določeno stopnjo trdnosti", poslanec ocenjuje, da bodo zmogli ta korak, ki bi pravzaprav pomenil prelom s tistim dosedanjim vztrajanjem na nekaterih barikadah, ki so si jih ljudje zamislili v glavah.

Sicer pa je ponovil svojo napoved, da bo podprl vlado pod vodstvom SDS, če bo do tega prišlo. Po njegovem mnenju lahko koalicija, o kateri potekajo pogajanja, zbere tudi več kot 46 glasov, in normalno deluje. Bistveno pa je, kot ugotavlja, da gre za oblikovanje skupnih ciljev ter doseganje kompromisov za njihovo uresničitev. Po Polnarjevih trditvah so predčasne volitve za DeSUS možnost, "vendar nikakor podrejena vstopu DeSUS v koalicijo".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 21:28 12.februar 2020.

    [ ... je bil bolj zgovoren poslanec DeSUS Robert Polnar. ] Kdaj bomo izvedeli kakšno izobrazbo ima ta … ki, daje videz doktorja znanosti, na spletni strani DeSUS pa je pod izobrazbo zapisano komercialist.

  • johan12 17:04 12.februar 2020.

    Petokolonaš Palnar doživlja svoje orgazme. Še malo pa nikoli več, razen pmorda pod SDS.

  • kapibara1 12:40 12.februar 2020.

    ..."Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi," je v izjavi za medije.. - A niso tako izločevanje, deljenje, NE sodelovanje, najprej očitali Velikemu Janezu..??

Sorodne novice