Slovenija
10927 ogledov

Zanimivo, kdo vabi na pogovore o novi vladi

vlada RS Saša Despot
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je povedala, da so danes prejeli vabilo od SAB za morebiten poskus oblikovanja sredinske vlade, ki bi bila bolj projektne narave. Sestanek naj bi bil še ta teden.

SAB je k premisleku o oblikovanju projektne vlade za sprejetje sprememb volilne zakonodaje povabila vse parlamentarne stranke, razen SDS. SAB ima sicer le pet poslancev, je pa veliko vprašanje, ali bi stranki na novih volitvah uspelo preseči prag za vstop v parlament. Dejstvo, da na pogovore o vladi vabi stranka s petimi poslanci, je že komentiral Janez Janša. 

SAB je k premisleku o možnosti oblikovanja projektne vlade, s katero bi predčasne volitve zamaknili za toliko časa, da se sprememba volilnega zakona lahko sprejme pozvala vse stranke, ki so podpisale predloga novele zakona o volitvah v DZ ter DeSUS. Izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, menijo v SAB. 

Kot so zapisali v pismu strankam, torej preverjajo "možnosti sodelovanja v novi sredinski koaliciji, ki bi si jasno začrtala cilje in jih v tem letu izpeljala. Vodenje te vlade bi morala prevzeti ena od strank z največ poslanci," so navedli.

Preberite, kaj za vstop v vlado zahteva SMC, ki ima deset poslancev. 

Tudi za njih so volitve najboljša izbira, toda ...

Po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca je namreč po njihovih navedbah država postavljena v politično nestabilen položaj, ki ne koristi nikomur, še najmanj ljudem. Ob tem so sicer navedli, da se jim zdijo predčasne volitve najboljša izbira, "je pa v zadnjih dneh postalo jasno, da v državnem zboru obstaja večja podpora nadaljevanju mandata".

"Toda izbira med zgolj dvema možnostma, to je predčasne volitve ali vlada pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu. V nobenem od obeh primerov tudi ne bo prišlo do sprememb volilne zakonodaje, ki smo jo s podpisi sedmih od devetih parlamentarnih strank v zakonodajno proceduro vložili v petek," so opozorili.

Pri tem pa so prepričani, da brez sprememb volilne zakonodaje in uvedbe sistema prednostnega glasu, ki bo državljanom omogočil več vpliva na to, kdo bo izvoljen poslanec, na naslednjih volitvah ni mogoče pričakovati bistveno drugačne sestave slovenskega parlamenta. "To pomeni, da se bomo po volitvah znova znašli v situaciji, ko bo parlament ponovno skoraj na polovico razdeljen med oba politična pola, večina strank in akterjev pa bo ostala enakih. To potrjujejo tudi raziskave javnega mnenja. Čaka nas torej zelo podobna sestava državnega zbora; to bo ponovno oteževalo sestavo trdne vladne koalicije na katerikoli strani političnega spektra in državo pripeljalo v politično situacijo, ki bo onemogočala izpeljavo nekaterih nujno potrebnih reform in zakonskih projektov," so prepričani v SAB.

Zato so stranke povabili k skupnemu premisleku o tem, kakšne so možnosti, da predčasne volitve zamaknejo za toliko časa, da se sprememba volilnega zakona lahko sprejme. Predlog novele zakona o volitvah v DZ je v petek v parlamentarno proceduro vložila skupina 59 poslank in poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice s prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ. Za sprejetje potrebujejo 60 glasov.

Zato SDS niso povabili

K premisleku niso povabili stranke SDS, "ki tak zakon od začetka odločno zavrača". Čeprav pod predlogom zakona tudi ni podpisov DeSUS, pa so to stranko vseeno povabili k pogovorom. V DeSUS so sicer po spremembi vodstva na zadnjem kongresu znova odprli razpravo o tem.

V vmesnem času pa bi po njihovih navedbah lahko sprejeli še nekatere nujne in v veliki meri že pripravljene zakone. "Seznam teh zakonov je stvar nadaljnjih dogovorov in kompromisov, med njimi pa so med drugim zakon o dolgotrajni oskrbi (okvirno pripravljen), zakon o stanovanjski jamstveni shemi (pripravljen, rešuje problem najemanja kreditov mladih družin in prekarnih delavcev), stanovanjski zakon (pripravljen), zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (pripravljen) itd.," so navedli v pismu strankam naslovnicam.

Prav tako se jim zdi nujen tudi dogovor o akcijskem planu za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, pri čemer so kot možnost izpostavili iskanje kompromisa med predlogom zdravniške zbornice in načrti dosedanje koalicije, zagotovitev neprekinjenega črpanja EU sredstev ter tudi iskanje možnosti za realizacijo prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Po tem, ko je bil minuli teden predlog, ki ga je vložila Levica, z dopolnili pa predrugačila dosedanja koalicija, v DZ zavrnjen, v SAB kot osnovo za iskanje kompromisa navajajo predlog, ki ga je pripravil minister za zdravje Aleš Šabeder.

Pivčeva: tudi mi smo za volitve, toda ... 

DeSUS, Aleksandra Pivec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je poudarila, da so v DeSUS bolj naklonjeni volitvam in so že začeli z evidentiranjem kandidatov na terenu. "Smo pa dovolj odprti, da prisluhnem morebitnim vabilom za sestavo nove koalicije," je dejala ob robu Foruma Kluba slovenskih podjetnikov.

Povedala je, da je to prvo povabilo, ki so ga v stranki prejeli, a pričakuje tudi vabila za pogovore od drugih, saj se zadnje dni govori o različnih poskusih sestave nove vlade. 

"Ta teden bo pester, na ta povabila se bomo odzvali," je dejala. Po njenih besedah jih bodo na sestankih zanimale predvsem vsebine teh morebitnih vlad.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Silva Drevensek 18:18 03.februar 2020.

    pa saj to res več ne veš kdo je tu nor,zdaj bi spet sestavljali neko koalicijo,ja kako bi vam sedaj nekaj uspelo če vam sedaj ni ja kdo je tu zdaj nor spokajte že enkrat vsi po vrsti pa stranke ...prikaži več bi ukinla dve stranki pa konec

  • Frice 18:12 03.februar 2020.

    Niti v parlamentu ne bi smela biti, je na volitvah zbrala smešno premalo glasov celo znotraj svoje stramke, pa bi sedaj sastavljala vlado? Tako si predstavlja demokracijo? Odločen NE.

  • Kirka 17:34 03.februar 2020.

    Vedno sem hodila na volitve, zadnja leta ne več, saj ni stranke, vredne mojega glasu. V primeru predčasnih volitev pa bom volila proti JJ, saj si ne želim več delitev, zmerjanja, pošiljanja po kruh v smetnjake, cinizma in zlobe.

Sorodne novice