Slovenija
1189 ogledov

NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

SDS Saša Despot
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) po poročanju medijev vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS.

Po poročanju Televizije Slovenija gre za medije, povezane s stranko SDS, ki naj bi jih financirali madžarski poslovneži, tesno povezani z vladajočo stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana.

NovaTV24.si in Nova hiša naj bi iz Madžarske prejeli 4 milijone evrov

Nove podrobnosti o tem je v ponedeljek razkril portal Necenzurirano.si. Po poročanju portala so od avgusta 2018 Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov, 1,5 milijona evrov je končalo na računih dveh medijskih podjetij, NovaTV24.si in Nova hiša, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV.

Preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Ta sicer nasprotuje dogovoru o spremembi imena države, kar je bil ključni pogoj za vstop v zvezo Nato.

Portal je razkril še, da omenjena nakazila predstavljajo ključni vir prihodkov podjetij NovaTV24.si in Nova hiša v tem obdobju. V letu 2018 so skupni prihodki družbe NovaTV24.si znašali 1,54 milijona evrov. To je le 300.000 evrov več od vsote madžarskih nakazil od avgusta 2018 do danes. Enako je pri podjetju Nova Hiša. V letu 2018 je ustvarilo 324.000 evrov prihodkov, kar pomeni, da so madžarska nakazila njegov daleč najpomembnejši vir financiranja, piše Necenzurirano.si.

Ob tem so opozorili, da sta medija blizu SDS, saj v upravnem odboru NovaTV24.si sedijo nekateri člani stranke.

Janša se je odzval na twitterju

Na informacijo o predkazenskem postopku se je na družbenem omrežju Twitter odzval predsednik SDS Janez Janša. Direktorju NPU Darku Muženiču je očital, da je "omogočil pranje milijarde evrov v državni NLB, sedaj pa preiskuje medije, ki so o njegovi raboti poročali".

Da bi pri tem šlo za nedovoljeno financiranje stranke iz tujine, so namreč v SDS že večkrat zanikali. Zaradi besed o financiranju z Madžarske so od premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca tudi zahtevali preklic izjav in opravičilo, v nasprotnem primeru pa napovedali sodni postopek zoper njega.

Komentarjev 15
 • Tupamaros 11:34 14.februar 2020.

  NPU bi lahko začel pri Mladini. Vendar si ne upa.

 • Preprostež 14:01 12.februar 2020.

  Pa saj sigurno Janša in njegovi mediji sigurno nimajo ničesar za skrivat?

 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 09:27 12.februar 2020.

  Glej ga zlomka.Pa ravno zdaj,ko bojo volitve.Kaj, ko bi NPU in tožilci...,še malo preiskovali očeta od Zidar-Klemenčičeve(grad,pa to...),pa zaposlitev Klemenčiča,pa Irangate,ne da hodijo Američani(FBI) z vladnim letalom tle.Pa,kje je tisti denar naložen od Jankovićev,pa malo kontrole pri Panviti... .Saj bi ...prikaži več se tega,kar našlo.To nas,ljudi zanima.