Slovenija
22 ogledov

81 od 100 zadovoljnih z velikostjo

slovenija 10.06.13. primorska, novogoriska ulica, Ulica Gradnikove brigade, blok Suzana Kos
Največ jih živi v enosobnih stanovanjih in garsonjerah.

V letu 2012 je bilo z velikostjo stanovanja zadovoljnih 81 odstotkov slovenskih gospodinjstev, nekaj manj kot petina pa je ocenila, da imajo v stanovanju premalo prostora za bivanje. Največ takih, kar 42 odstotkov gospodinjstev, je živelo v enosobnih stanovanjih in garsonjerah ugotavljajo na republiškem statističnem uradu (Surs). Splošno zadovoljstvo s stanovanjem se je lani v primerjavi z letom 2007 povečalo.

Pri večini dovolj toplo

Ustrezno vodovodno napeljavo s pitno vodo in urejene odtoke ter odtočne cevi je v letu 2012 imelo 97 odstotkov gospodinjstev. V 91 odstotkih so imeli centralno ogrevanje, to je za tri odstotne točke več kot leta 2007.

Gospodinjstev, ki so imela v stanovanju pozimi dovolj toplo, poleti pa dovolj hladno, je bilo 78 odstotkov. S poletno vročino v stanovanju in hkrati z mrazom pozimi pa se je soočalo dva odstotka gospodinjstev. V večini stanovanj je bilo v zimskem času dovolj toplo (94 odstotkov).

Dostop do javnih storitev


Za 89 odstotkov gospodinjstev s šoloobveznimi otroki je bila osnovna šola zanje dostopna. Do trgovine je imelo dostop 85 odstotkov, do poštnih storitev pa 16 odstotkov gospodinjstev. Bančne storitve je v letu 2012 prek interneta ali telefona urejalo 33 odstotkov gospodinjstev ali za tri odstotne točke več kot v letu 2009.

Med nekoliko slabše dostopne storitve sta se uvrstila javni prevoz in zdravstvo. Po oceni 22 odstotkov gospodinjstev sta zdravstveni dom in javni prevoz zanje težko dostopna, 10 odstotkov gospodinjstev pa javnega prevoza ni uporabljalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.