Slovenija
18235 ogledov

86-metrsko vetrnico bi jim postavili skoraj zraven stanovanj

Vetrna elektrarna Profimedia
Načrt za postavitev vetrnih elektrarn na Pohorju razdelil prebivalce in dve občini.

V Slovenski Bistrici se je dopoldne na protestnem shodu zbralo več kot 50 pripadnikov civilne pobude, ki nasprotuje načrtom za gradnjo vetrnih elektrarn na Pohorju, poročanje Radio Slovenija povzema STA. Elektrarne bi različni investitorji postavili na Arehu, Treh Kraljih, Kalšah in Rogli.

Podjetje Energo Maks bi v pohorskem naselju Kalše gradilo vetrno elektrarno, ki je razdelila tudi prebivalce. Vetrnico s 85-metrskim stebrom bi postavili le 160 metrov od najbližjega stanovanja. Kot po poročanju radia pravijo tamkajšnji prebivalci, gre za miren okoliš, če pa bi postavili vetrno elektrarno, bi bil hrup nemogoč.

Podjetje Energija na veter pa bi na Arehu in Treh kraljih postavilo 35 vetrnic, ki bi potrebovale še kablovod v občinah Ruše in Slovenska Bistrica. Potreben bi bil posek gozda, pohorske ceste bi bilo treba razširiti, ugotavlja civilna pobuda.

Ena občina za, v drugi proti

Ruški občinski svet je po navedbah Radia Slovenija služnostno pravico za gradnjo kablovoda že podelil. V Slovenski Bistrici pa temu nasprotujejo. Župan Ivan Žagar meni, da bi namesto občine za umeščanje v prostor morala poskrbeti država ob najširšem vključevanju javnosti. "V tem času pa je sprožen postopek razlastitve občine," je dejal za radio.

V podjetju Energija na veter medtem pravijo, da je projekt zadostil okoljskim zahtevam, da leži izven varovanega območja in da je pomemben za proces zelenega prehoda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 46
  • Avatar Suli
    Suli 20:27 23.april 2023.

    Ko zmanjka elektrike nobenega ne briga iz katerega vira pride samo da je! Takrat utihnejo vsi "strokovnjaki" a ni to čudno 🤔 kakšni egoisti se tu oglašajo?🙄🥺🥴

  • lojs 08:39 23.april 2023.

    najbolj glupo pri vseh teh debatah je to, da se ne pove ključnih podatkov ... kaj je sploh stabilna proizvodnja? sonce, veter (pa po novem že tudi voda) so samo dodatni viri, ne pa glavni za samo stabilnost omrežja ... ...prikaži več to basanje presega že vse meje ... ne razumem, zakaj ste proti nuklearkam, zakaj pa ne pišete, koliko jih imajo francozi, pa so še vedno živi ... eni ste bili že po celem svetu, samo francija vam fali

  • PaPajapopi 08:33 23.april 2023.

    Kdor pač noče vetrnic in sončnih elektrarn, noče elektriko in bi jim jo morali zaračunati desetkratno ali pa odklopiti. Dvoličneži ! Elektriko bi imeli ampak ne pred svojim pragom ampak sosedovim.