Slovenija
22 ogledov

87.631 evrov za obrambo proti toči

Letalska obramba je (ne)učinkovita. Žurnal24 main
Vlada je v letošnjem proračunu za obrambo proti toči določila postavko v višini 87.361 evrov. Severovzhodni del Slovenije bosta pred točo po novem varovali dve letali.

V okviru predloga rebalansa proračuna za leto 2009 je za obrambo proti toči zagotovljenih 87.631 evrov, so nam povedali na ministrstvu za finance. "V obrazložitvi omenjene proračunske postavke je opredeljeno, da naj bi se Vlada RS na podlagi večletnega poskusnega posipanja točenosnih oblakov z letali s srebrovim jodidom in primerjavo talnih učinkov opredelila do nadaljevanja ali ukinitve obrambe pred točo. Poskusno posipanje poteka po sklepu Vlade RS že od leta 1999. V letu 2005 je Vlada RS sprejela sklep o nadaljevanju te aktivnosti še za nadaljnjih pet let, ker je potrebno daljše obdobje za primerjavo učinkovitosti," so dodali.

Še drugo letalo za SV Slovenijo
Severovzhodno Slovenijo bosta pred točo po novem varovali dve in ne več eno letalo. Zavarovalnici Triglav in Maribor bosta za opremo drugega letala odšteli 55 tisoč evrov. Z letalskim centrom Maribor sta namreč danes podpisali pogodbo. "Z dvema letaloma lahko hitreje in učinkoviteje obdeluješ oblake, saj si lahko v istem času na dveh mestih," pravi predsednik centra Jernej Vaupotič. Nadzorovali bodo lahko tudi nebo nad Prekmurjem.

Letalo bo opremljeno z agregati in plamenicami, z današnjo donacijo pa bodo lahko plačali tudi posadko. Pripravljeno naj bi bilo v dveh do treh tednih.

Današnji vložek se zavarovalnicama izplača, saj so morali letos izplačati že za približno 25 milijonov evrov škod, več kot polovica od tega je šla za poljščine, je povedal začasni direktor Zavarovalnice Triglav Mišo Čeplak.

Zadovoljna pa je tudi vlada. "Če se bodo škode znižale le za nekaj odstotkov, se bo vložek vseh hitro povrnil," je prepričan vodja kabineta kmetijskega ministra Tomi Rumpf.

Neodgovorno
"Boj proti toči z letali nima strokovno-znanstvene podpore," pa ravno v zadnji Sobotni prilogi piše predsednik Slovenskega meteorološkega društva Jožef Roškar. Za takšne dokaze bi morali izvesti vsaj pet let trajajoč poskus, ki bi stal več deset milijonov evrov, vprašanje pa je tudi, ali ima naša država dovolj strokovnjakov, da izvedejo poskus, pravi Remškar.

Roškar zato svetuje zaščito z mrežami proti toči ter zavarovanje posevkov in nepremičnin. Letala so le eksperiment. A predsednik meteorološkega društva meni, da več deset tisoč evrov vredna investicija ni rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.