Slovenija
18 ogledov

AA 49 milijonov državne pomoči

Letalo Adrie Airways Bobo
Vlada predlagala 49,5 milijona evrov pomoči Adrii Airways. Vlačič: cilj je ohranitev znamke in sedeža družbe v Sloveniji.

"Vlada se je seznanila z načrtom finančnega prestrukturiranja Adrie Airways in predlagala državno pomoč družbi v višini 49,5 milijona evrov," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za promet Patrick Vlačič. Glavni lastnik Adrie, državna družba PDP, bi glede na predlog prispevala pol milijona evrov.

Finančna sanacija je po oceni vlade nujni pogoj za pridobitev strateškega partnerja, pri čemer bo treba po besedah ministra slediti ciljem, kot so ohranitev znamke, sedeža družbe v Sloveniji in poslovne politike družbe. Država bo za dovoljenje za pomoč zaprosila Evropsko komisijo.

"Takšna pomoč je v Evropski uniji v osnovi dovoljena enkrat na deset let, Adria Airways pa je zadnje podjetje v Evropi, ki bo takšno pomoč dobillo," je na vprašanje novinarja, kakšno zagotovilo imamo, da čez nekaj mesecev družba ne bo spet potrebovala nove pomoči, kot je to bilo v primeru NLB, odgovoril Vlačič. "Veliko evropskih letalskih prevoznikov bi že propadlo, če takšne državne pomoči ne bi dobili."

Ob tem je Vlačič obljubil, da bo država sanacijo budno spremljala, glede vprašanja, od kod bo država sredstva dobila, pa je dejal, da je nekaj sredstev za tovrstne namene že predvidel tudi rebalans. O preostalih virih se bodo pogovarjali v naslednjih dneh.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:15 23.junij 2011.

    Po mojem bo spet večino denarja spet pobrala naveza šoferji-kelnarce,saj naj bi se pripravljala kolektivna pogodbo za priviligirance,zgoraj omenjene in ostalo rajo.Enkrat za vselej bi mogla ostala raja prizemljiti s štrajkom šoferje in kelnerce,da jim pokažejo,da brez njih ne morjo ...prikaži več letetoz.v skrajnem primeru pri cigotu na ringlšpilu!

  • luka 14:36 23.junij 2011.

    maš prov točno to se dogaja to se mora neha na bilo kakšen način

  • luka 14:34 23.junij 2011.

    spet denar kao za adrio da si ga bodo paraziti med sao razdelil čez par mescev pa bo adrija spet v krizi ljudje a ne vidte da bojo vse pokradl za bruhat