Slovenija
1551 ogledov

Abanka ta konec tedna začenja prenovo

Plačevanje z NFC
Zaradi prenove mobilne in spletne banke uporabniki teh storitev ta konec tedna ne bodo mogli uporabljati.

Abanka začenja prenovo mobilne banke Abamobi in spletne banke Abanet, zato ta konec tedna storitvi ne bosta delovali. Glavni namen sprememb je povečanje varnosti poslovanja in uskladitev aplikacij z evropskimi tehničnimi standardi (PSD2). Kot smo že pisali, so od 14. septembra v uporabi novi standardi, ki dajejo še večji poudarek varnosti mobilnih in spletnih bančnih storitev ter uvajajo nekatere nove storitve, povezane s tretjimi ponudniki finančnih storitev. 

Abanka svoje uporabnike obvešča, da bo nadgradnja informacijskega sistema potekala od petka, 20. septembra od 17. ure, pa do ponedeljka, 23. septembra. V tem času ne bo mogoča uporaba mobilne banke Abamobi in spletne banke Abanet. Ob tem poudarjajo, da bodo vse druge bančne storitve, kot so kartična plačila, bankomati, poslovalnice itd., delovale kot običajno. 

Kaj bo prinesla nadgradnja?

Po nadgradnji bodo vsi uporabniki morali opraviti obvezen postopek nove registracije. Postopek je enak tako za mobilno kot spletno banko. Ob tem pa je treba posebej poudariti, da je treba za uporabo mobilne banke Abamobi najprej namestiti novo različico. 

Ob prvi uporabi se morajo uporabniki registrirati. Na elektronski naslov, ki ga je treba vpisati, bo banka poslala elektronsko sporočilo s povezavo za nastavitev novega osebnega gesla, na mobilni telefon pa SMS sporočilo s šestmestno kodo, s katero bo uporabnik postopek lahko začel. Posebej opozarjajo, da je pogoj za uspešno izvedbo registracije, da sta elektronski naslov in številka mobilnega telefona potrjena skozi postopek potrditve, ki je v mobilni banki Abamobi in spletni banki Abanet na voljo od zadnje posodobitve v juliju 2019. 

banka Abanka | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Po novem bo ob vsakem vstopu v Abanet uporabnik moral vpisati elektronski naslov (uporabniško ime), v postopku registracije določeno osebno geslo in enkratno SMS geslo, ki ga bo uporabnik ob vsaki prijavi pejel na mobilni telefon. Digitalno potrdilo za vstop v Abanet tako ne bo več potrebno. 

Za vstop v mobilno banko Abamobi po novem ne bo več potreben m-žeton. Uporabnik bo pri prvi prijavi v mobilno banko vpisal elektronski naslov (uporabniško ime), osebno geslo in enkratno SMS geslo, ki ga bo prejel prek SMS sporočila. Po prvi prijavi si bo uporabnik nastavil vstop z osebnim geslom PIN, uporabo prstnega odtisa ali prepoznavo obraza, če naprava, ki jo uporablja, to omogoča. 

brezstična kartica Slovenija Uradno: Vsem bodo avtomatsko dvignili limit

Spremenjen bo tudi način potrjevanja plačilnih nalogov. Uporabniki so morajo v spletni banki spet nastaviti dodatno geslo za potrjevanje plačilnih nalogov. Vsak plačilni nalog bo treba potrditi z vpisom nastavljenega gesla. Pri vsakem nalogu bo ponujena možnost, da prejemnika uporabnik uvrsti na listo zaupanja vrednih prejemnikov plačil. Pri naslednjih vpisih plačil v korist tega računa tako ne bo treba več vnašati gesla za potrditev naloga. Vse izjeme, ki so jih uporabniki imeli vnešene do sedaj, bodo z nadgradnjo ukinjene, zato si morajo uporabniki seznam zaupanja vrednih prejemnikov oblikovati na novo. 

V mobilni aplikaciji bodo uporabniki po novem plačila potrjevali z osebnim geslo, s prstnim odtisom ali s prepoznavo obraza. Način potrjevanja bo odvisen od načina vstopa v aplikacijo in potrjevanja, ki si ga je uporabnik nastavil ob prvi prijavi. 

mobilni telefon telefon Slovenija Na bankah se 14. septembra spreminjajo pravila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice