Slovenija
50 ogledov

Abstraktna pogodba v rokah neznancev

Seznam ministrov. Nepričakovana Čufer in Jakič, v koalicijski pogodbi pa malo novosti.

Le dve uri in pol pred iztekom roka je mandatarka Alenka Bratušek v državni zbor vložila seznam ministrskih kandidatov. Prepričevanje kandidatov za ministra za finance je očitno potekalo do zadnjega trenutka, saj je v zadnjih dveh dneh zaokrožilo več kot deset imen, vključno z idejo, da bi ministrstvo začasno vodila mandatarka sama. Hkrati tako PS kot DL nista popustili pritiskom partnerice, saj sta na listah ostala Stanko Stepišnik in Igor Maher. Resor brez listnice za zamejce in Slovence po svetu bo pri 32 letih prevzela poslanka PS Tina Komel in bo tako najmlajša ministrica v sicer z ženskami slabo zastopani vladi. Opozicijska SDS je že tvitnila, da je Uroš Čufer razočaranje: "Pričakovali smo vsaj njegovega mentorja Marjana Kramarja. Ta je bil uspešnejši, glejte kam je prišla NLB."

Kandidati za ministre

Uroš Čufer, finance. Zakon o Slovenskem državnem holdingu bo spremenil tako, da se premoženje ne bo prenašalo na holding. Obljublja prodajo vsaj ene večje gospodarske družbe v državni lasti. V skrajen primeru bi za polnjenje proračuna začasno dvignil DDV, nameravajo pa tudi sprejeti rebalans proračuna za leto 2013. Konsolidacija javnih financ in sanacija bančnega sektorja sta prioriteti, a konkretni ukrepi niso zapisani.

Stanko Stepišnik  | Avtor: Media speed Media speed
Stanko Stepišnik, gospodarski razvoj in tehnologija. Razmišlja o dokapitalizaciji Posebne družbe za podjetniško svetovanje znotraj Kada, ki bi pomagala pri sanaciji podjetij. Obljublja olajšave na prispevke delodajalcev za nova delovna mesta in za prvo zaposlitev po končanem rednem šolanju. Premislil bo o vnovični razdružitvi TIA, Japtija in STO (zdaj Spirit). Trajanje razpisnih postopkov naj bi z od šest do devet mesecev skrajšal na tri mesece.

Igor maher | Avtor: DL DL
Igor Maher, infrastruktura in prostor. Minister namerava dokončati projekt Teš 6, dokončati gradnjo elektrarn na območju spodnje Save, v štirih mesecih pa podpisati koncesijske pogodbe za gradnjo na srednji Savi. Prizadeval naj bi si za znižanje cen zemeljskega plina. Od bank, ki bodo deležne ukrepov za sanacijo, naj bi zahteval, da vsaj tretjino stanovanjskega fonda prodajo do konca leta.

Anja Kopač  | Avtor: Ministrstvo za delo Ministrstvo za delo
Anja Kopač Mrak, delo, družina, socialne zadeve in enake možnosti. Spopasti se namerava z zakonoma o socialnih transferjih, reformirati inšpekcijski nadzor, evalvirati pravkar sprejeto reformo trga dela, oblikovati odpravninski sklad in sklad za začasno nezaposlene ter reorganizirati zavod za zaposlovanje. Dela na črno se bo lotila z novo zakonodajo, študentskega dela pa po sistemu “vsako delo šteje”. Pripravila bo resolucijo o družinski politiki.

Tomaž Gantar | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Tomaž Gantar, zdravje. Širil bi prispevne osnove za stabilizacijo davčne blagajne (ni natančno obrazloženo, katere skupine bi dodatno obdavčili) in zagotovil pravično plačevanje prispevkov. Napoveduje spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Vsebina pogodbe na področju zdravstva je skromna in ni konkretna.

Senko Pličanič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Senko Pličanič, pravosodje. Uvedel bi norme za povečanje učinkovitosti sodišč, razmišljal o možnosti ukinitve okrajnih sodišč in vzpostavitvi sodnih okrožij. Okrepil naj bi položaj upnikov v stečajnih postopkih. Obljublja gradnjo novega zapora v okviru javno-zasebnega partnerstva. Tožilstvo bodo znova uvrstili pod pristojnost ministrstva za pravosodje.

Gregor Virant, državni zbor | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gregor Virant, notranje zadeve in javna uprava. O notranjih zadevah je v pogodbi napisanega malo in zelo načelno: pregon gospodarskega kriminala in korupcije ter odprava birokracije. V javni upravi bi uvedli sistem merjenja učinkovitosti, vrnili Slovenijo v vrh na področju e-uprave, nepotrebne državne nepremičnine pa prenesli na občine.

Dejan Židan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dejan Židan, kmetijstvo in okolje. Uvesti namerava “trajno varovana kmetijska zemljišča”, na različne načine promovirati slovensko hrano in izboljšati izkoristek gozda kot najbogatejšega naravnega vira v Sloveniji. S sredstvi Evropske unije (EU) namerava pospešiti gradnjo okoljske infrastrukture, ukrepati za boljši zrak in odpraviti pomanjkljivosti, ki nam jih očita EU.

Jernej Pikalo  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Jernej Pikalo, izobraževanje, znanost in šport. Med zanimivejše zaveze na tem področju zagotovo spada zaveza, da se bodo iz javnih sredstev financirali le tisti programi zasebnih visokošolskih zavodov, ki zapolnjujejo vrzeli v javnih programih.

Karl Erjavec | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Karl Erjavec, zunanje zadeve. Ena od nalog bo vključevanje nekdanjih jugoslovanskih republik v evroatlantske povezave s spoštovanjem sporazuma o nasledstvu. Profesionalizirati želi diplomacijo, razmislil pa bo tudi o novih predstavništvih v tujini.

Uroš Grilc  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Uroš Grilc, kultura. Nevladnim organizacijam in samozaposlenim s področja kulture namerava omogočiti boljše pogoje za delo, sprejeti nacionalni program za kulturo in jezikovno politiko ter posodobiti zakon o medijih.

Jakič upa, da bodo v prihodnosti na svoji spletni strani prodajali tudi vstopnic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Roman Jakič, obramba. Pri razvoju obrambe se bo moral ozirati na javnofinančno stanje, predvideni sta tudi optimizacija obrambnega sistema in racionalizacija mednarodnega sodelovanja. Načrtovan je nov zakon o obrambi.

 

Komentarjev 27
  • mph 10:15 18.marec 2013.

    Ha, ha, ... "kateri strokovnjaki"? A bi lahko bilo še slabše, kot je?? V nobenem primeru. No, ja, nekateri ste seveda pod vašim firerjem dobro profitirali, o tem ne dvomim. Ne pa vsi. Poznam sicer kar nekaj podpornikov SDS, ki ...prikaži več so navdušeno navijali pri zadnjih volitvah za Janšo. Skoraj vsi ti, ki jih poznam so že kmalu povesili nos in bolj ali manj glasno ugotovili, da je ta tema na oblasti res katastrofa.

  • mph 10:13 18.marec 2013.

    gornik, bodi hvaležen, da niste zmagali izdajalci, ker danes ne bi bilo ne ne nas ne VAS. Pa ja ne verjameš, da bi firer (tisti iz II. svetovne vojne, da ne bo pomote) trpel manjvredno raso, da mu se plete ...prikaži veče okrog nog? Ko bi vi skupaj z nacisti pokončali vse zavedne Slovence, bi bili na vrsti vi izdajalci.

  • mph 10:08 18.marec 2013.

    Ko mi nekdo omenja "komunajzerje" je očitno (pro)domobranec in katoliban, vsaj glede tega nimam dvomov. V ostalem pa daleč od tega, da bi tako slepo verjel tej vladi, kot ti "nevtralni" janšist verjameš svojemu firerju. Žal pa je to najboljše, ...prikaži več kar je možno, samo, da se ta popolna tema umakne in da pride vsaj malo svetlobe. V teh mesecih pa bo naredila ta vlada 90% manj kot bi lahko, pa samo zaradi tvojega firerja in tebi podobnih.