Slovenija
63 ogledov

"Acroni policijsko podjetje?"

"Kot gospodarska družba ravnamo odgovorno tudi pri upravljanju zaupnih informaci Žurnal24 main
Forenziki. Računalniki Acronijevih zaposlenih pod drobnogledom.

"Zaposleni so ustrahovani, klici se kar vrstijo. V podjetju je zasebna služba, ki se ukvarja s forenzičnimi preiskavami. Ob tem se sprašujem, ali ima kdo preganjavico in ali se Acroni spreminja v policijsko podjetje," je včeraj za Žurnal24 dejala Milena Koselj Šmit, predsednica gorenjskega sindikata Neodvisnost.

Strokovnjaki so pregledali določene računalnike, katerih uporabniki so pred tem podpisali izjave o strinjanju s pregledom.
Slavko 
Kanalec

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi ljubljanska družba Maldin v Acroniju pregledovala računalnike zaposlenih. To smo želeli preveriti pri direktorici družbe Katarini Kovač, ki pa je v telefonskem pogovoru dejala, da tega ne more niti potrditi niti zanikati in naj vprašanje pošljemo še v pisni obliki, a tudi odgovora nanj do zaključka redakcije nismo prejeli.

Vodstvo Acronija naj bi se za preiskavo odločilo zaradi odtekanja poslovnih informacij. "Če bi pregledovali tudi računalnike sindikalnih zaupnikov, bi to pomenilo, da posegajo v sindikalno delo, in tega ne bi smeli storiti, kajti naša dopisovanja se jih prav nič ne tičejo," je poudarila Koselj Šmitova.

"Preprečiti uhajanje"
Sindikat bo zaradi dogajanja v Acroniju podal prijavo informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar, ki je pojasnila, da mora biti vsak poseg, ki ga delodajalec izvaja v obliki nadzora trdega diska, vnaprej določen v internih aktih in nujen, zaposleni mora biti s tem seznanjen, delodajalec pa ne sme nesorazmerno poseči v posameznikovo zasebnost.

O tem, kakšne podatke iščejo in kdo bo plačal delo računalniških forenzikov, smo vprašali tudi Slavka Kanalca, glavnega direktorja Acronija, ki je potrdil, da so najeli zunanje strokovnjake. "Ko vidimo, da iz podjetja uhajajo zaupne informacije, moramo narediti vse, da jih zaščitimo in to preprečimo. Podrobnosti pa so poslovna skrivnost, zato jih ne moremo razkriti," je pojasnil Kanalec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.