Slovenija
15 ogledov

Acronijev 'seznam'

V Acroniju naj bi šlo po neuradnih podatkih prek sklada dela na čakanje kar 30 o Žurnal24 main
Ali bo šlo na čakanje okoli 400 delavcev jeseniškega Acronija, ki se spopada z upadom naročil in je trenutno v remontu?

V jeseniškem Acroniju naj bi šlo po neuradnih podatkih prek sklada dela na čakanje 460 delavcev. O tem, koliko delavcev nameravajo prek sklada dela, ko bo ta potrjen, poslati na čakanje, smo v četrtek vprašali Slavka Kanalca, glavnega direktorja Acronija, vendar na naša vprašanja ni želel odgovoriti, dejal je le, da izjav o tem ne daje. Nam je pa Klemen Drobič, predsednik sindikata Neodvisnost, potrdil, da se govori o presežnih delavcih, vendar še čakajo, da bo državni sklad dela sprejet.

 
 

Izjav o tem ne dajem.

Slavko Kanalc, glavni direktor Acronija

 
Delavci, ki bodo na čakanju, naj bi prejemali 85-odstotne plače, za tiste, ki bodo delali, pa naj bi veljal 40-urni delovnik namesto zdajšnjega 32-urnega. Delavci naj bi bili razdeljeni v skupine in se menjali na tri mesece. "Taki intervali se mi zdijo predolgi; menim, da bi čas treh mesecev moral biti krajši, res pa je, da gre šele za prve pogovore in predloge. Danes (četrtek, op. a.) smo se predstavniki sindikatov o tem pogovarjali z direktorjem Kanalcem," je povedal Drobič.

Remont kmalu končan
Na čakanje naj bi neuradno šlo trideset odstotkov od 1.570 zaposlenih. Delavci so zaradi pomanjkanja informacij negotovi, kritični pa so tudi do vodstva Slovenske industrije jekla, ki jim ne pojasni, kako bo s podjetjem v prihodnje. In izvedeli smo, da naj bi jim v četrtek ukinili tako imenovano rekreacijo – podjetje Acroni jim je do zdaj financiralo vstopnino za nekatere športne dejavnosti.

Gospodarska kriza se pozna tudi pri naročilih, ki naj bi jih bilo trenutno v primerjavi z istim obdobjem lani za polovico manj. Na mesec bi morali imeti za 27 tisoč ton naročil, zdaj pa jih imajo za okoli 17 tisoč ton. V jeklarni trenutno poteka remont, ki se je začel sredi aprila, končan pa naj bi bil predvidoma 25. maja, ko naj bi poskusno zagnali proizvodnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.