Slovenija
7 ogledov

Adijo, cestninske postaje

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Moteče cestninske postaje na slovenskih avtocestah, predvsem čelne, bodo po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo in prostor odstranjene v letošnjem letu.

Kot so sporočili z ministrstva, sedanja uprava Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) k projektu odstranitve cestninskih postaj pristopa tako, da ga ne bi bilo treba izvesti. "Iz tega razloga tudi pretirane ocene o stroških odstranitve," poudarjajo.

Po ocenah ministrstva za infrastrukturo in prostor je odstranitev motečih cestninskih otokov na mitnicah mogoče v 80 odstotkih izvesti v okviru tehničnih služb, ki delujejo v sistemu Darsa. Preostali strošek pa je, kot navajajo na ministrstvu, glede na povečan pretok prometa in večjo varnost udeležencev v prometu zanemarljiv.

Dars bo počasi preurejal cestninske postaje

Na Darsu pa so danes na svoji spletni strani pojasnili, da je vlada novembra 2009 sprejela nov akcijski načrt za uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, na njegovi podlagi pa je Dars avgusta lani objavil mednarodno javno naročilo za vzpostavitev in delovanje novega sistema cestninjenja.

V Darsu so zato predvideli usklajeno uvajanje elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila in odstranitev cestninskih postaj. Takrat ocenjena vrednost teh del je bila 28 milijonov evrov. Cestninske postaje bi začeli odstranjevati po uvedbi elektronskega načina cestninjenja za tovorna vozila.

Vlada je Darsu marca letos sicer naložila, da ustavi vse dejavnosti za uvedbo elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku. Dars je sklep vlade, da se prekine javni razpis za vzpostavitev in delovanje večsteznega elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah, spoštoval in objavil sklep o ustavitvi postopka.

Za izvedbo pilotnega projekta preureditve čelne cestninske postaje Log na primorski avtocesti je bila ustanovljena delovna skupina (pri njenem delu sodelujejo tudi predstavniki pristojnega ministrstva). Omenjena skupina bo pripravila projektno dokumentacijo ter upoštevajoč zakonodajo s področja javnega naročanja izvedla razpis za izvajalca del.

"Na osnovi ugotovitev omenjenega pilotnega projekta bomo postopno nadaljevali s projektom preureditve ostalih cestninskih postaj," še navajajo na Darsu, kjer dodajajo, da končne ocene stroškov preureditve vseh cestninskih postaj še ni.

Še pred turistično sezono?

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je že večkrat napovedal čimprejšnjo, postopno in čim cenejšo odstranitev cestninskih postaj. Težko sicer zagotovi, da pred turistično sezono ne bo več cestninskih postaj, si bo pa prizadeval, da bodo odstranjene čim prej, ker motijo in so potencialna nevarnost za udeležence v prometu.

Nekateri mediji so medtem v teh dneh poročali, da naj bi vlada kljub drugačnim napovedim ministra Černača naročila ustavitev dejavnosti v zvezi z odstranitvijo motečih cestninskih postaj. Te navedbe, tako danes na ministrstvu, ne držijo.

Komentarjev 4
  • janban 21:34 13.april 2012.

    vam levakom pa ni nikol nič prov, idioti zagamani, vaše komentarje si preberite od včeraj, ko je DARS, in ne vlada, rekel da je odstranjevanje predrago, so niste bili zadovoljni, danes ko prometno ministrstvo reče da jih bodo odstranili, vam ...prikaži več pa spet ni prav. idioti zagamani!!!!

  • tartufka2226 19:57 13.april 2012.

    ne novinarji ampak komentarji in pred stavko jj upa da bo zato kakšen manj stavkal..češ vidite kar sem obljubil,se izvaja,Preklete vladajoče riti

  • stela 18:20 13.april 2012.

    Aha, novinarji so spet drek mešal.....