Slovenija
3168 ogledov

Adijo, Schengen: Tudi Italijani uvajajo nadzor na naši skupni meji

Meja z Italijo A. Š.
Tudi Italijani bodo uvedli nadzor na naši skupni meji, medtem ko naj bi Slovenija uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je včeraj zvečer opravil telefonski pogovor z italijanskim ministrom za notranje zadeve Matteom Piantedosijem, so sporočili z MNZ. Zaradi "spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu" se je Italija odločila uvesti nadzor na naši skupni meji.

"Razmere so se namreč od njunega zadnjega srečanja aprila v Rimu močno spremenile. Kot je še povedal italijanski minister, je bistvo tega začasnega ukrepa preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala," so pojasnili na ministrstvu. Dodali so, da sta se ministra strinjala, "da je lahko zahodnobalkanska pot, ki jo tesno spremljajo tako slovenske kot italijanske varnostne službe, privlačen koridor za potencialno radikalizacijo".

Ukrep mora biti začasen in sorazmeren, je poudaril Poklukar, hkrati pa prijazen našim državljanom, "da ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji".

Ministra sta se tudi dogovorila, da se v kratkem slišita generalna direktorja policij in se dogovorita, kako in kje se bo ukrep izvajal.

Po neuradnih informacijah STA naj bi Slovenija posledično uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Medtem je Avstrija z današnjim dnem uvedla nadzor tudi na meji s Češko. Za to se je odločila po tem, ko je Nemčija zaradi ilegalnih migracij uvedla nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • Kmodri 21:19 18.oktober 2023.

    Schegena že zdavnaj ni več! Neki ostanki so bili v naivni Sloveniji! Sedaj bo Slovenija postala Vojna krajina! Vse migrante naj sprejme Poklukar na Bled, kjer si je omislili vilo!

  • Kmodri 21:16 18.oktober 2023.

    Poklukar je Golobov pajac, ki je sam popolnoma nekompetenten!

  • andrej084 19:47 18.oktober 2023.

    Tako nesposobne vlade pa še ne. Poklukar, le kaj delaš?