Slovenija
9 ogledov

Adria Airways je ugodnejše karte podeljevala netransparentno

Maribor Sevilla Evropska liga šestnajstina finala povratna tekma Jan Krstovski
Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da Gregor Virant pri odobritvi popustov ni posredoval.Virant: Obrekovanja so s tem ovržena.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes "zaradi javnega interesa" objavila del ugotovitev preverjanja podeljevanja poceni letalskih vozovnic družbe Adria Airways. Kot navajajo v KPK, bodo celotne ugotovitve objavili, ko bo na prihodnji seji senat odločil tudi o tistem delu ugotovitev, ki se po navedbah Adrie Airways nanašajo na poslovno skrivnost družbe.

Ni jasno, zakaj cenejše

Iz delno objavljenih ugotovitev pa je razvidno, da "za posamezne odobrene cenejše vozovnice ni transparenten namen in razlog odobritve nižje cene, posledično pa tudi ni možno odgovoriti na vprašanje, zakaj je bila (če je bila) odobritev posamezne cenejše vozovnice z vidika Adrie Airways poslovno upravičena in smotrna".

Po ugotovitvah KPK so se cene vozovnic za potnike na istem poletu gibale med nekaj deset in nekaj sto evri. "Če upoštevamo dejstvo, da je bilo cenejših vozovnic odobrenih več tisoč, ostaja ključno neodgovorjeno vprašanje, kakšen je bil poslovni interes Adrie Airways za takšno početje," navajajo.

Ker je šlo za vpeljan in več desetletij delujoč sistem podeljevanja cenejših vozovnic, so na tak način do cenejših vozovnic prihajale različne osebe, od funkcionarjev, estradnikov in gospodarstvenikov, pa tudi javnosti povsem nepoznani posamezniki, še pojasnjujejo v KPK.

Ni jasno, zakaj je dobil Virant cenejše vozovnice

Zaradi javne izpostavljenosti je KPK največ pozornosti namenila ugotovitvi dejanskega stanja v primeru nakupa cenejših vozovnic aktualnega notranjega ministra Gregorja Viranta. Slednji je leta 2008, v času funkcije ministra za javno upravo, s cenejšimi vozovnicami opravil dva družinska poleta, je pa večkrat letel tudi v času, ko ni bil na funkciji ministra.

Cenejše vozovnice uredila znanka

Je pa "brez dvoma ugotovljeno", da za odobritev teh ugodnosti ni posredoval Virant kot takratni minister, ampak je za družinsko potovanje Virantovih cenejše vozovnice na podlagi dogovora z ministrovo ženo uredila njihova znanka M. B., prijateljica takratnega komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška.

"Na podlagi navedenega ni mogoče zaključiti, da je ministrova družina prejela cenejše vozovnice zaradi ministrove funkcije, temveč je v razmerah pravne urejenosti, netransparentnosti in arbitrarnosti to uredil prijatelj prijateljice," je še razvidno iz objavljenega dela ugotovitev. Da ugodnejša cena ni bila povezana z javno funkcijo, po ugotovitvah KPK izhaja tudi iz dejstva, da je M. B. preko povezave s takratnim komercialnim direktorjem dostop do cenejših vozovnic omogočila tudi različnim drugim osebam.

Kot ugotavlja KPK, je iz primera razvidno, da "ni sledljivosti oziroma transparentnosti postopka odobritve cenejših vozovnic". Ob neurejeni dokumentaciji v Adrii Airways in netransparentnem postopku odobravanja popustov je bilo namreč onemogočeno rekonstruiranje razlogov odobritve cenejših vozovnic za družino Virant, navaja KPK.

Virant: Obrekovanja so ovržena

Na objavljene ugotovitve KPK se je odzval tudi Virant in zapisal, da te potrjujejo, kar da je ves čas govoril: da z njegove strani ni bilo nobene kršitve. "Veseli me, da je s tem zadeva razčiščena in da so obrekovanja, ki sem jih bil deležen, ovržena," je dodal

"To se ne sme dogajati"

Kot meni KPK, je ob danes vzpostavljenih standardih etike in integritete nesprejemljivo, da so oziroma bi bile osebe, ki zasedajo ali so zasedale pomembna delovna mesta v javnem sektorju, prejemniki cenejših letalskih vozovnic pod ugodnimi pogoji s strani Adrie Airways, družbe, ki je v večinski lasti in pod prevladujočim vplivom države. Skrb za to, da se to ne bo (več) dogajalo, pa je primarna naloga in odgovornost Adrie Airways oziroma vsakokratnega vodstva te družbe, v objavljenem delu ugotovitev sklene odhajajoči senat KPK.

Komentarjev 5
  • bfilipe 11:21 17.marec 2014.

    Dokumenti razkrivajo: Gregor Virant si je poceni vozovnice pri Adrii Airways urejal sam, in to neposredno v dogovoru z nekdanjim komercialnim direktorjem. Ta mu je sporočal tudi cene vozovnic, ki jih drugi potniki Adrie niso mogli kupiti v redni prodaji. ...prikaži več To postavlja pod vprašaj tudi ugotovitve KPK.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 19:18 14.marec 2014.

    Ah, ne ga srat! Bo Virat vsem zrihtal delo vjavni upravi in toka roko umije. Ne bo meni doktor prava trdil, da ni pri fluktuaciji cen karte za eno in isto storitev šlo za nekaj kar sam ni zaznal. Lepo ...prikaži več prosim, idioti še nismo. Če mi meni na tankštelu blagajnik izpiše račun za 20 EUR manj kot ponavadi za isto količino ga sigurno vprašam če se je zmotil. Ta politika tihega podkupovanja je čisti nateg z državnim denarjem. Virant na taki funkciji kot je in je bil bi moral takoj zavihati nos in posumiti da je nekaj narobe. Tukaj ni pradona, vsak ve da bo enkrat moral za vse kar mu drugi "podarijo" vračat, vsakdo. S tako sliko je lahko priimek z vplivom bistveno pomagal Adriji pri kakih zadevah, ki so se ga dotikale, ravno zaradi tovrstnega PODKUPOVANJA. In čisto nič drugega! KPK pa je Virantu vrnila uslugo in z dejanjem oprostitve pridobila vstopnico na pipico državnega proračuna.Jasno kot beli dan!

  • Kranjica 18:14 14.marec 2014.

    Ugotovitev KPK je bila pričakovana.