Slovenija
24 ogledov

Adria ne bo preživela sama

Letalo Adrie Airways Bobo
Za Adrio Airways pripravili nov poslovni model, še prej potrebna finančna sanacija. Dolgoročno nacionalni letalski prevoznik ne bo preživel sam.

 

"Finančna sanacija je nujni pogoj za pridobitev strateškega partnerja, ključni cilj je prodaja Adrie Airways. Znamka, sedež družbe in poslovna politika se bodo kljub temu ohranili," je po današnji seji vlade dejal minister za promet Patrick Vlačič.

Na vladi so obravnavali gradivo za državno pomoč nacionalnemu letalskemu prevozniku, zdaj pa bodo preverili še mnenje poslancev o predlogu in nato predvidoma prihodnji teden sprejeli odločitev.

Matej Golob Matzele, glavni izvršni direktor Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), pa je pojasnil, da so pripravili načrt finančnega prestrukturiranja, ki vključuje dokapitalizacijo in konverzijo terjatev do Adrie. "Menimo, da je to prava odločitev," je poudaril Matzele.

Vizija: Slovenija kot letalski most med Azijo in ZDA
Glavni izvršni direktor Klemen Boštjančič in izvršni direktor Adrie Airways Robert Vuga sta poudarila, da je treba podjetje najprej finančno sanirati, da bi bila poslovna sanacija sploh izvedljiva.

"Največja težava Adrie je prostorska omejenost Slovenije, tepe nas ekonomija obsega," je dejal Boštjančič. Zato si želijo povečati vpliv v regiji jugovzhodne Evrope in pripeljati potnike od drugod. Slovenijo v letalskem smislu vidijo kot most med Azijo in ZDA oziroma Severno Ameriko.

Partnerja je treba privabiti
Zdaj se ukvarjajo z zniževanjem stroškov na vseh področjih in zvišanjem prihodkov. Po mnenju Boštjančiča letalska družba sicer lahko dela samostojno, na dolgi rok pa bo treba najti strateškega partnerja, čemur pritrjuje tudi minister Vlačič.

"Strateški partner pa bo prišel le, če bo Adria zanj zanimiva. Nekaj mu mora ponuditi, nihče ne bo prišel zaradi dobrega srca," je še poudaril Boštjančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.