Slovenija
14 ogledov

Adria v sredo v evropske prestolnice

Nemški kontrolor letenja kaže zemljevid vulkanskega dima nad Evropo. (Foto: Reut Žurnal24 main
Zračni prostor nad Slovenijo, kjer je sicer povečana koncentracija vulkanskega pepela, je odprt. Brniško letališče bo jutri odprto, Adria Airways bo opravila večino letov.

"Nad našim območjem je območje zračnih mas s povečano koncentracijo vulkanskega pepela v spodnji plasti, ki se nahaja od 0 do 6 kilometrov. Od severa priteka ta zračna masa k nam, prognoze za naprej pa kažejo, da bomo ves čas sicer na robu območja s povečano koncentracijo, občasno pa lahko koncentracija zaniha," je povedal dežurni vremenoslovec na Arsu.

Druga cona
Slovenija je v drugi coni − to pomeni zunaj območij, kjer je zaradi velike koncentracije vulkanskega prahu prepovedan letalski promet.

Napovedi kažejo, da bo nocoj in tudi ponoči na območju države nekoliko povečana koncentracija vulkanskega pepela v spodnjih plasteh troposfere. Vetrovne in vremenske razmere bodo jutri prispevale k manjši vsebnosti delcev pepela v zraku, zračna masa se bo pomikala iznad naših krajev proti severovzhodu. V naslednjih dneh se bo situacija malo izboljšala, tudi zaradi predvidenih padavin, ki bodo delno spirale prah. Vulkan sicer še vedno deluje, vendar v zmanjšanem obsegu.

V drugi coni ni vpliva na lete

Slovenija je glede na dogovor o treh varnih conah letenja, ki so ga v ponedeljek sprejeli prometni ministri EU, trenutno v drugi coni. V tej coni velja opozorilo, da je vulkanski prah prisoten v manjših količinah. Koncentracija prašnih delcev v tem območju ne vpliva na večino letalskih operacij, države pa se o letalskih operacijah odločajo na lastno pobudo.

V coni ena je letenje povsem prepovedano, v tretji coni, kjer ni prisotnosti prašnih delcev, pa omejitev letenja ni. Evropska organizacija za varnost zračne plovbe Eurocontrol bo določitev con osveževala na šest ur.

Kakšne so razmere po evropskih letališčih, si oglejte na tej povezavi.

Brniško letališče jutri že odprto
Letališče Jožeta Pučnika bo jutri od 20. ure dalje že odprto. Zaradi gradbenih del na vzletno-pristajalni stezi je bilo letališče zaprto od 7. aprila. Letalski prevoznik Adria Airways, ki je v času prenove steze polete opravljal z mariborskega letališča, bo jutri tako že letel z ljubljanskega letališča.

Pri Adrii več kot milijon evrov izgube
V Adrii Airways do danes beležijo izpad prihodkov za približno milijon in 185 tisoč evrov. Od zaprtja zračnega prostora v Sloveniji so skupaj odpovedali 145 letov, ki bi prepeljali slabih sedem tisoč potnikov.

Potem ko je Združenje evropskih letalskih prevoznikov danes zaradi velikih izgub zaradi odpovedi številnih poletov zaprosilo za finančno pomoč, bo Adria vlado za denarno pomoč zaprosila, če bo to odobrila evropska komisija.



Adria bo v sredo opravila večino svojih poletov, odpovedala pa je polet v in iz Londona. Napovedani so leti v Istanbul, Frankfurt, Moskvo, Tirano, Skopje, Prištino, Zürich, Pariz, Bruselj, Amsterdam, Podgorico in let med Frankfurtom in Dunajem.

Posodobitev letalskih priročnikov
Direktorat za civilno letalstvo pri Ministrstvu za promet bo od uporabnikov zračnega prostora, ki imajo spričevalo letalskega prevoznika, zahteval posodobitev svojih operativnih  priročnikov tako na področju letalskih operacij kot tudi na področju vzdrževanja plovnosti. V teh priročnikih bodo zahtevane posodobitve poglavij, kjer so zapisani postopki za letenje skozi vulkanski prah. Uporabniki zračnega prostora bodo tudi morali obnoviti postopke v  primeru letenja v onesnaženem območju ter pogosteje izvajati preglede motorjev in drugih vitalnih delov zrakoplova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.