Slovenija
120 ogledov

Afera dodatki za pripravljenost: Policija ovadila štiri osebe

Ekonomska fakulteta Anže Petkovšek
Ljubljanska policija zaradi neupravičenih izplačil dodatka za pripravljenost podalala kazensko ovadbo zoper štiri osebe na ekonomski fakulteti. Na fakulteti brez komentarja.

Policija je po obsežni preiskavi - zbrali so obširno dokumentacijo, obvestila od 67 oseb in opravili zaslišanja štirih osumljencev - v povezavi z izplačevanjem dodatko za pripravljenost ovadila štiri fizične osebe zaradi utemeljenega suma storitve štirinajstih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kdo vse je med odgovornimi osebami, ki jih je policija ovadila med preiskavo ljubljanske ekonomske fakultet, na policiji molčijo. Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana Božidar Južnik je sicer pojasnil, da so vse štiri ovadene osebe tekom preiskave zaslišali in jih takrat seznanili z očitanimi kaznivimi dejanji.

Med osumljenimi pa ni oseb, ki bi le prejemale dodatke, ampak "gre za osebe, ki so odločale in omogočale izplačevanje v času storitve kaznivega dejanja". Tožilstvo bo na podlagi podane ovadbe odločilo, ali se bo pregon osumljencev nadaljeval ali ne, je še povedal.

Mramor in Tekavčičeva brez komentarja, Makovec Brenčičeva pravi, da so bili policisti profesionalni

Neuradno naj bi policisti poleg Dušana Mramorja in Metke Tekavčič po poročanju Sveta na Kanalu A ovadili še nekdanjo prodekanja Mojco Indihar Štemberger in sedanjo prodekanjo Polono Domadenik,  ki sta ju nadomeščala v času njune odsotnosti in podpisovali dokumente.

Na ljubljanski ekonomski fakulteti so zaenkrat brez komentarja, saj uradno o kazenski ovadbi policije niso bili obveščeni oziroma so za njo izvedli iz medijev.

Policisti so v zvezi z izplačili za stalno pripravljenost obiskali tudi ministrico Majo Makovec Brenčič, ki je bila prav tako prodekanja ekonomske fakultete in je prejemala dodatek. "Ministrica Maja Makovec Brenčič je v zvezi z izplačili za stalno pripravljenost podala izjavo preiskovalcem, ob tem je pohvalila njihovo delo, profesionalnost in korektnost," so izpostavili na ministrstvu za izobraževanje in dodali, da z ovadbo na ministrstvu sicer niso seznanjeni. 

Neuravičeno naj bi izplačali 858 tisočakov

Policija je v predkazenskem postopku ugotovila, da je bilo na fakulteti, v času od 1. 8. 2008 do 31. 12. 2015, iz naslova dodatka za stalno pripravljenost, zaposlenim  neupravičeno izplačano za 858.168,55 evra sredstev.

Osnovna ugotovitev je bila, da je bil dodatek za pripravljenost, vnaprej določenim zaposlenim,  obračunan in izplačan v nasprotju z določbami Zakona o javnih uslužbencih in Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na podlagi teh ugotovitev obstaja utemeljen sum, da so štiri osebe, ki so odločale ali omogočile izplačilo dodatka, izvršile več kaznivih dejanj
Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Milan Novak 12:06 06.avgust 2016.

    Prvič ,da se s teboj strinjam !!!

  • Milan Novak 12:05 06.avgust 2016.

    Nujno so ga poslali nazaj na faks, da vzgoji nove kadre, ker Cerarjevim primanjkuje mafijskega kadra !!!

  • matermila 07:45 06.avgust 2016.

    Spet se trese gora,rodila se bo miš.Stavim glavo,da se ne bo nikomur nič zgodilo.Zagrožena kazen za zlorabo položaja,mislim da je od 3 mesece do 5 let,vendar to ne velja za "elito",to velja za drugorazredne državljane.Če samo pomislim,da je model za ...prikaži več 200 €,dobil tri leta,ti kurci pa so pokradli vsak okoli 30 000€,bi morali dobiti tudi primerno kazen,torej okoli 450 let(smešno,toda resnično)Če vzamemo v ozir tudi izjavo Mramorja,da so na tak način povečali plače zato,da so se izognili tudi plačilu večjih prispevkov,bi mu prisodil še dodatnih 50 let.Nepojmljivo je,da lopov,ki se na tak način izogiba plačilu dajatev državi,postane finančni minister,kateremu PM povsem zaupa.Torej je tudi PM lopov.Morda razmišljam napak,a se takemu razmišljanju ne morem upreti.