Slovenija
35 ogledov

"Agencija ni ekipirana"

Žurnal24 main
V petkovi izdaji Žurnala24 pišemo: Predlog Radićeve. Pipanova: Ni res, da Gaspari nasprotuje.

“Za resne odločitve agencija za upravljanje kapitalskih naložb še nima pravnih podlag in ni ekipirana,” je včeraj brez olepševanja po seji vlade povedala ministrica Darja Radić.

Potrdila je, da bo predlagala spremembo zakona, po katerem je začela delovati agencija, in sicer tako, da se uvede prehodno obdobje (da se začetek njenega delovanja s polnimi pooblastili preloži). Da je ministrica o tem razmišljala, smo na podlagi neuradnih informacij razkrili v sredo.

“Agencija nima niti še kadrov, mi pa moramo delati in učinkovito upravljati podjetja,” je utemeljila Radićeva. Meni, da agencija potrebuje strategijo in kodeks. In “ker se bojimo, da bi se to obdobje praznine, dokler tega ni, predolgo zavleklo”, bi do sprejema strategije agencije naloge še naprej opravljala vlada, je razumeti ministrico.

V tem primeru bi bila potrebna tudi preučitev zakona o preoblikovanju Soda in Kada.
Mitja Gaspari, minister za razvoj

 

Predlog Radićeve naj bi menda zelo razburil ministra Mitjo Gasparija. A je njegova vodja kabineta Gordana Pipan zatrdila, da to ne drži: “Minister se o tem doslej sploh ni opredeljeval, saj s predlogom ni podrobno seznanjen.” Če kdo, meni Gaspari, bi se do predloga Radićeve moral opredeliti pripravljalec, to je ministrstvo za finance (MF). A iz Križaničevega ministrstva nam včeraj do konca redakcije niso odgovorili, ali bi podprli predlog, da se agenciji, dokler poslanci ne potrdijo strategije, zamrzne njene pristojnosti.

“Hočejo 60 ljudi”
Na agenciji, ki jo vodi Dagmar Komar, naj bi včeraj menda imenovali kadrovsko-akreditacijski svet. V prihodnjih mesecih pa naj bi intenzivno zaposlovali. Niti o prvem niti o drugem nam z agencije včeraj niso odgovorili. Neuradno pa se govori, da naj bi si vodilni na agenciji želeli od 50 do 60 zaposlenih. Dobili naj bi jih z MF. Poznavalci menijo, da je to “za njihove naloge, ki jih imajo po zakonu, bistveno preveč. Racionalna številka zaposlenih je nekje okoli 20.”

250 milijonov evrov

Sicer pa je v proračunu za leto 2011 na postavki za finančne naložbe agenciji na voljo kar 250 milijonov evrov. Najverjetneje za dokapitalizacijo obeh bank: NLB in NKBM.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.