Slovenija
34780 ogledov

Agencija za okolje razglasila oranžni alarm, v teh krajih bo najhuje

Neurje
1/3
Epa
"Danes pozno popoldne in zvečer so v vzhodni Sloveniji možne krajevno močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra," se glasi opozorilo, ki so ga objavili danes ob 16. uri.

Oranžno opozorilo je razglašeno za severovzhod in jugovzhod države, velja pa do polnoči.

 | Avtor: Arso Arso

Oranžno opozorilo zaradi neviht pomeni, da so lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

"Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi," na svoji spletni stran v primeru oranžnega alarma svetuje agencija za okolje.

Kot kaže, so se nevihte že začele. Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj.

Portal neurje.si je objavil graf napovedi neviht, ki kaže, kje bo najhuje. 

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Oranžni alarm ni šala 

Oranžni alarm je druga najvišja stopnja vremenskega opozorila, ki pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. »Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne. Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila,« svetuje agencija za okolje.

Za severozahod države in osrednjo Slovenijo je prižgan rumeni alarm.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • radovednica 18:25 21.maj 2022.

    Mater, kakšna kunštna napoved in opozorilo: Bodite previdni in pozorni.... Ja, in kaj lahko narediš, ki se stvar zgodi ali pa približuje? Kaj pa lahko narediš? Nič, idioti vremenarski.